Пол Ерлих е американски биолог, известен с предупрежденията си за последиците от нарастването на населението и ограничените ресурси. От десетилетия той твърди, че "краят" на цивилизацията ни е близо.

Ученият гостува в предаването 60 Minutes, за да говори със Скот Пели за това как хората ускоряват скоростта си на изчезване, което може един ден да накара обществото, каквото го познаваме, да се разпадне около нас.

В предаването се включи и биологът Тони Барноски. По думите му Земята преживява най-лошия епизод на масово измиране, който сме виждали след динозаврите.

"Бих казал, че е твърде много да се каже, че убиваме планетата, защото планетата ще се оправи", каза Барноски в програмата. "Това, което правим, е, че убиваме начина си на живот."

"Има твърде много хора, които консумират твърде много. Това не е устойчиво", допълва Ерлих.

Ако искаме да спрем края на цивилизацията по някакъв начин, Ерлих казва, че ще ни трябват поне още пет Земи. Проблемът в крайна сметка се свежда до намаляване на ресурсите, от които се нуждаем, за да поддържаме настоящия си живот. Освен това изменението на климата продължава да бъде важен проблем за нашата планета.

Тези неща са се превърнали в такъв проблем, че изследователите казват, че сме достигнали точката "сега или никога".

Ако не предприемем действия, то цивилизацията ни със сигурност ще спре да съществува в сегашната си форма, убеден е Ерлих.

Прогнозите на американският учен обаче не бива да се възприемат безкритично.

"През 70-те години стотици милиони хора ще умрат от глад. Нищо не може да попречи на значително увеличение на световната смъртност", пише Ерлих през 60-те години на миналия век. Досега теорията му за свръхпопулацията на планетата не е била потвърдена.

Подобно на Томас Малтус, Пол Ерлих не отчита способността на човечеството да изобретява нови технологии и да подобрява ефективността на стари такива.

За страни като Китай, Япония и Южна Корея огромният проблем с бъдещето им е свързан не с експлозия на популацията от хора, а в нейния срив. Това вече се усеща икономически.

Ерлих отговаря на критиците си. Според него човечеството просто е отложило бедствието чрез използването на по-интензивни земеделски техники.

По думите му увеличаващото се население и изобилие все повече натоварват глобалната околна среда. Те водят до загуба на биоразнообразие, прекомерен риболов, глобално затопляне, урбанизация, химическо замърсяване и конкуренция за суровини. Единственото "устойчиво решение" според ученият от Станфорд е намаляването на потреблението и на населението.