В търсене на нови гъвкави и разтегливи материали за електрониката, екип от учени под ръководството на Дорис Данингер и Роланд Прукнер от университета "Йоханес Кеплер" в Австрия прави ново откритие. Екипът доказва, че тъкан от гъбата Ganoderma lucidum, която обикновено расте върху разлагащи се дървета от твърда дървесина в Европа и Източна Азия, може да се използва като заместител на субстрата, използван в електрониката.

Обикновено подложката за електрически вериги, която трябва да изолира отделните вериги и да охлажда електронните компоненти, поставени върху нея, е изработена от неразградими пластмаси. Според изследвания на австрийски учени мицелът на гъбите има сравнително по-малка изолационна способност от пластмасата, но е също толкова успешен в електрическите вериги, като има дебелината на хартията и способността да издържа на температури над 200 °С.

Гореспоменатите гъби образуват тънка защитна обвивка от мицел, за да предпазят хранителната си среда - дървото - от други гъби и бактерии. По този начин субстратът от гъбични мицели се произвежда лесно от дървесни отпадъци, не се нуждае от допълнителна обработка и се разгражда напълно в рамките на две седмици в нормален домашен компост. При сухи условия изолационната защита на субстрата от гъби мицел се запазва за дълго време.

"В нашето откритие има доста голяма доза случайност" - заявява Мартин Калтенбрунер, ръководител на катедрата по физика на меките материали в университета и съавтор на научния труд. "Успяхме да открием уникален изолационен материал от природата, който гъбичките от вида Ganoderma lucidum използват, за да защитят средата си от проникване на други гъбички или бактерии" - допълва още той.

Работата на австрийските учени е все още експериментална и далеч от масово производство, но в дългосрочен план биоразградимият гъбен субстрат може да се превърне в алтернатива на някои пластмаси за използване в електроника, която не изисква дълготрайни електрически вериги, като например здравни сензори и NFC тагове за електронни устройства.