Учени от САЩ и Европа обявиха, че работят по най-голямата карта на подземните мрежи от гъби, които според тях са важна, но подценена досега част от пъзела за намирането на решения срещу климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

В сътрудничество с местни общности по целия свят, учените планират да съберат 10 000 ДНК проби, за да определят доколко обширните мрежи, създавани от гъби в почвите, се променят в резултат на човешката дейност и в частност от глобалното затопляне.

"Гъбите са невидимите инженери на екосистемите и обществеността не обръща особено внимание на загубата им", каза Тоби Киърс, преподавател по еволюционна биология в Свободния университет в Амстердам и съосновател на неправителственото Дружество за защита на подземните мрежи, което е двигател на инициативата.

"Нови изследвания и климатични модели предоставят неопровержими доказателства, че оцеляването на Земята е свързано с подземния свят", каза тя.

Експертите са на мнение, че проследяването на това как мрежите, известни като мицели, са засегнати от климатичните промени, е ключово за защитата им и за това, че те ще допринасят за собствените механизми, чрез които природата елиминира въглеродния двуокис от въздуха.

Гъбите допринасят за това с хранителни вещества, които помагат на растенията да растат по-бързо или като улавят и задържат въглерода в огромните подземни мрежи, които създават.