Най-вероятно вече сте чували за новата идея на Илън Мъск. След като електромобилите му вече имат световна известност, а плановете за Марс съвсем не изглеждат нерелани, след като прототипи на скоростния му влак се правят на няколко места по света, следващата идея на един от най-големите новатори на нашето време касае човешкия мозък.

Идеята на неговия стартъп Neuralink е да позволи управлението на машини с мисъл. Очаква се в бъдеще хора с различни неврологични проблеми да могат да подобрят живота си и дори да слеят мозъка си с чип, работещ с изкуствен интелект.

Проектът, разработен от екипа на Мъск, включва поставянето на малък чип в мозъка. Без кабели той ще се свърже с кората на органа и ще подобрява работата му, което на теория би трябвало да даде много добри резултати при деменция или паркинсон.

Това обаче може би не е много добра идея, разказва конгнитивният специалист Сюзан Шайдер. В материал за последния брой на Financial Times тя разкира, че проектът на компанията всъщност може да предизвика самоубийство.

Привържениците на идеята, сред които е и самият Мъск, смятат че сливането на мозъка на човек с компютър ще подобри работата му и дори ще го направи много по-интелигентен. Шнайдер обаче, която прави изследвания в обалстта, смята че това по-скоро ще убие човек в дългосрочен план.

В тезата си, че чип работещ в мозъка на човек не е добра идея тя стига и до фантастичната книга на австралийски писател, който е описал случващото се. Няма как човек да има два мозъка. В един момента той ще се обърка до степен, в която ще се самоубие, твърди Шнайдер.

За момента обаче Мъск няма намерение да прави киборги с изкуствен мозък. Безжичният чип, който ще се поставя в мозъка на болни от алцкхаймер или дименция пациенти по-скоро ще трябва да оптимизира работата на техния съществуващ орган, без да изземва функциите му. Въпреки това, за да стане нещо подобно легално, Мъск и компания със сигурност ще имат доста работа с регулатори като FDA в САЩ.