Учени от САЩ са разработили нов вид меки роботи със спираловидна форма, способни да се ориентират в екстремни условия, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Роботизираните единици са направени от течнокристални еластомери, които са усукани в спирала. Важно предимство на устройствата е, че не се нуждаят от външен контрол.

"Тези меки роботи демонстрират концепция, наречена "физическа интелигентност". Това означава, че структурният дизайн и интелигентните материали позволяват на робота да навигира в различни ситуации, за разлика от компютърната интелигентност", обясняват учените.

Според авторите на разработката от университетите на Северна Каролина и Пенсилвания новото устройство прилича на прахосмукачка-робот, която също не се нуждае от постоянен контрол нито от хора, нито от компютри. Учените отбелязват, че спираловидният робот може да се ориентира дори в лабиринт.

Устройства с подобен дизайн могат да събират топлинна енергия, докато се придвижват по земята, и да преодоляват сложни терени.