Уганда официално се превърна в космическа нация. Това стана с извеждането на сателита PearlAfricaSat-1 в орбита. Апаратът бе изстрелян с помощта на НАСА и конструиран с помощта на Япония. Той бе изстрелян по време на последната мисия на товарния космически кораб Cygnus на 7 ноември.

От командният център в Кампала съобщават, че PearlAfricaSat-1 ще бъде съхраняван за кратко на МКС, преди да бъде пуснат в орбита по-късно тази година.

Разработването на първия сателит на Уганда

Снимка: BIRDS-5

Сателитът е сглобен от Едгар Муджуни, Дерик Тебусвеке и Бони Омара. Той е малък и с общ обем от 10 кубични метра. Японската космическа агенция ДЖАКСА отговаря за тестването на апарата.

Сърцето на сателита е неговата мултиспектрална камера с разделителна способност около 20 метра.

Базираният в Уганда вестник Nile Post пише, че сателитът ще осигури важни функции за наблюдение на земеделието, водата и сигурността на развиващата се нация. На борда му обаче ще се проведат и редица експерименти. Най-интересният от тях включва 3D принтирането на човешка тъкан в космоса.

Според новинарския сайт на Уганда, тъканите ще бъдат отпечатани на малък биопринтер на PearlAfricaSat-1. Те ще бъдат използвани в изследване на ефектите, които микрогравитацията има върху функцията на яйчниците

"Биопринтирането" на човешки органи е трудно постижимо със земната гравитация, уточняват учените от Уганда.

Докато биопринтирането - или 3D отпечатването на човешки тъкани и органи - е реалност от 2014 г., това е изключително трудно да се направи на Земята, защото изисква сложно скеле за създаване на сложни тъканни структури на човешки части, пише Quartz.

Япония е научен партньор на Уганда и Зимбабве

Снимка: BIRDS-5

Това не е първият път, когато биопринтер се изпраща в микрогравитацията на земната орбита — Русия стана първата, която направи това през 2018 г., когато изпрати машина за биопринт до Международната космическа станция и започна да провежда експерименти за отпечатване на човешка тъкан, а при в края на 2021 г. НАСА също изпрати биопринтер до МКС в мисия на SpaceX за снабдяване с товари.

Уганда има планове да построи втори сателит. Проектът цели и развитието на капацитета на млади местни инженери и учени. Страната възнамерява да изстреля този втори сателит до края на 2024 г.

Сателитите, превърнали Уганда и Зимбабве в космически нации

Снимка: BIRDS-5

Африка бавно върви по пътя си в космоса. Към този момент Египет води с девет изстреляни сателита, следван от Южна Африка с осем, Алжир със седем, Нигерия с шест и Мароко с три. Гана, Судан, Етиопия, Ангола, Кения, Руанда и Мавриций допълват списъка. Последните космически страни са Уганда и Зимбабве.

Космическите програми на тези страни са основно с практическа насоченост. Те помагат при планиране на земеделието, търсенето на ресурси и дават важни метеорологически данни. Науката в много от африканските държави е в истински подем. Друг пример за това е класацията Times Higher Education поставила най-добрия университет в Гана - Кейп коуст - изпреварва Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Паралел може да се направи и в космическите програми на България и някои африкански страни.

Първият и последен създаден в България сателит е "Интеркосмос-България-1300". Той е изведен в орбита през 1981 година и изследва частиците около полярните региони. През 2017 година полита и втори български сателит. Той е комерсиален и изцяло конструиран от американската компания SSL.

Българската компания EnduroSat има опит в сглобяването на малки сателити от типа на CubeSat. През 2018 година тя извежда в орбита тестови апарат, излъчващ радиосигнали.