Развитието на контактните лещи като част от екосистема от интелигентни устройства е в ход. В допълнение към корекцията на зрението изследователите се надяват да интегрират функции за разширена реалност, мащабиране на изображения и дори диагностика и лечение на заболявания.

Американският стартъп Mojo Vision работи по прототипи от 2015 г. насам, опитвайки се да създаде лещи с поддръжка на разширена реалност и, разбира се, с възможност за коригиране на лошото зрение. Потенциално те ще могат да намират следи по ски писта, да определят скоростта на бягане и всичко това ще се показва на потребителя чрез microLED дисплей с размер на песъчинка.

Докато разработчиците на устройството са оптимисти, Даниел Елис, офталмолог в Института по микроочна микрохирургия (IMO) на Miranza Group в Мадрид, смята, че този тип контактни лещи няма да станат част от ежедневието скоро, особено заради цената си.

Една от компаниите, които се интересуват от лещи за добавена реалност, е Magic Leap. Преди няколко години Sony подаде патент за лещи с възможности за запис на видео, а Samsung има подобни патенти за лещи с камери и дисплей, които прожектират изображения директно върху ретината на потребителя. Някои изследователи се опитват да създадат модели с възможност за увеличение, а други работят върху нощни версии, особено полезни за военните.

Според данни, публикувани в списание Science Advances, някои производители използват непрозрачни и крехки материали в умните контактни лещи, които могат да увредят окото, пише El Pais. Според учените е изключително важно да се разработят материали, които са биосъвместими с човешката роговица.

Различни разработки с интелигентни контактни лещи са в ход в областта на здравеопазването. Преглед, публикуван в списание Advanced Materials Technologies, показва, че сензорите за лещи могат да се използват за наблюдение на редица заболявания и състояния - наличието на биомаркери в слъзната течност може да помогне за откриване и лечение на системни и офталмологични заболявания, включително рак, диабет и синдром на сухото око. Предвижда се в бъдеще лещите да могат да измерват вътреочното налягане, да диагностицират глаукома и дори да сканират съдовете на ретината, за да откриват ранни признаци на високо кръвно налягане, инсулт или диабет. При пациенти с диабет лещите могат да помогнат за измерване на нивата на глюкоза в кръвта. Технологични гиганти като Google и Microsoft работят по подобна технология от години. Известно е, че някои учени са се опитали да създадат варианти, които променят цвета си при промяна на нивото на глюкозата. Едно от основните ограничения е, че те обикновено могат да откриват само един биомаркер, но в бъдеще експертите очакват подобни разработки да могат да разпознават множество химични елементи и съединения и да се използват като "биомедицински инструменти".

И накрая, лещите могат да се използват за бързо и ефикасно доставяне на лекарства за някои очни патологии, а някои проучвания показват ефективността на специалните лещи за оценка на въздействието на някои лекарства върху окото и за оценка на хирургични процедури. Освен това лещите като средство за доставяне на лекарства могат да се окажат по-точен инструмент от обикновените капки за очи например.

Все още е твърде рано да се прецени какви функции ще имат лещите през следващите десетилетия, но обещанието е наистина огромно. Експертите не изключват, че в далечното бъдеще ще се появят версии с вградени камери, които могат да записват видео, да извършват диагностика на здравето и да излъчват предупреждения и друга информация за потребителите.