След години на експерименти Google най-сетне е готова да предложи в Android алтернатива на услугата AirDrop на Apple, предава Mobile Bulgaria.

Това е функцията Nearby Share, която беше в процес на тестове през последните седмици, но очевидно вече е готова за масова употреба, защото Google започна разпространението й за всички устройства с Android 6.0 или по-нова версия. Добавката вече е налична за телефоните Pixel и устройства на Samsung, а през идните седмици трябва да достигне и до други устройства.

Функцията работи подобно на AirDrop - при избор на бутона за споделяне се показват наличните в близост устройства и след това трябва просто да изберете желаното, за да прехвърлите съдържанието. Прехвърлянето ще стане според наличните технологии - по подразбиране се ползва Bluetooth, но може да се премине към Bluetooth Low Energy, WebRTC или Wi-Fi (през Wi-Fi Direct или създаване на безжична точка за достъп).

Потребителите могат да зададат своето ниво на видимост за всички, за определени контакти или пък да останат скрити, а според Google е възможна и анонимна размяна на файлове. Технологията би трябвало да работи и без връзка с интернет, а освен Android ще е съвместима и с устройства Chromebook. Не е изключено обаче след време да видим поддръжка за iOS, Mac и Windows.