Американската компания "Върджин галактик" на британския милиардер Ричард Брансън изведе трима космически туристи на суборбитален полет, съобщи АФП.

Американският предприемач Кен Бакстър, роденият в РЮА Тимъти Наш и британският инженер Ейдриън Рейнард достигнаха до ръба на космоса с апарата "Юнити". С тях пътува и астронавтката Бет Моузес. Тримата туристи са сред първите, купили билети за суборбитален полет от "Върджин галактик". Това бе четвърти суборбитален полет на компанията за четири месеца. Те се осъществяват с помощта на гигантски самолет-носител, който излетя в петък от базата Спейспорт в щата Ню Мексико. При достигане до ръба на космоса капсулата се отделя от самолета, включва двигателите си и достига височина от 85 километра, на която пътниците изпитват безтегловността в продължение на няколко минути.

Тимъти Наш носеше със себе си вкаменелости на предшественици на човека - Australopithecus sediba, живял преди почти два милиона години на Земята, и Homo naledi, на около 250 000 години.

"Върджин галактик" планира да удвои месечните си суборбитални полети. Компанията вече е продала 800 билети за такива пътувания - 600 в периода 2005-2014 г. на цена 250 000 щатски долара и 200 билета след 2014 г. на цена от 450 000 щатски долара.

БТА припомня, че на първата комерсиална мисия на "Върджин галактик" бе направен експеримент с български прибор от серията "Люлин".