Службата за отчетност на американското правителство (GAO) публикува доклад, който силно критикува НАСА за липсата на прозрачност по отношение на истинската цена на програмата SLS. Създаването на ракетата, с която САЩ ще се завърнат на Луната е надвишило оригиналния бюджет с 6 милиарда долара, пише Gizmodo.

Вижте как изглежда SLS >> >> >>

"НАСА не планира да измерва производствените разходи, за да наблюдава устойчивостта на най-мощната си ракета, SLS", се казва в доклада на GAO. "След първото изстрелване на SLS... НАСА планира да похарчи милиарди долари, за да продължи да произвежда множество SLS компоненти." Тези компоненти включват основни етапи и двигатели RS-25, изграждани в момента от Aerojet Rocketdyne. Всяко изстрелване на ракета изисква четири двигателя и два ускорителя; един двигател RS-25 в момента струва около 100 милиона долара за производство.

Агрегатите RS-25 се ползваха и в космическата совалка на САЩ, а дизайнът им е на 60 години.

Двигателите обаче са за еднократна употреба - ракетата SLS не може да се приземи обратно на земята и компонентите й изгарят в атмосферата.

През 2014 г. GAO препоръча на НАСА да установи основни стойности и график за програмата "Артемида".

Вместо това космическата агенция "създаде текуща 5-годишна оценка на производствените и оперативните разходи, за да гарантира, че разходите се вписват в общия бюджет", пише GAO в своя доклад. Тази първоначална оценка обаче не отразява разходите за програмата SLS във времето.

В резултат на това текущите производствени и други разходи, последвали изстрелването на "Артемида 1", не се следят и наблюдават. Това създава условия за безотчетност.

Прогнозираните разходи за всяка ракета SLS са надвишили бюджета с 144 милиона долара, увеличавайки общата цена на едно изстрелване за мисията "Артемида" до най-малко 4,2 милиарда долара, според доклад, публикуван през май от офиса на генералния инспектор на НАСА.

Служители на НАСА признават пред GAO, че лунната ракета SLS е "недостъпна", "неустойчива и надхвърля това, което ще бъде необходимо за мисиите до Луната".

В опит да намали цената на програмата SLS с течение на времето, космическата агенция работи за прилагането на тези стратегии: стабилизиране на графика на полетите, постигане на ефективност на кривата на обучение, насърчаване на иновациите и коригиране на стратегиите за придобиване, за да се намали рискът от разходите.

Докладът показва скептицизъм относно напредъка на плана на НАСА.

"НАСА обаче все още не е идентифицирала конкретни цели за спестяване на разходи на ниво програма, които се надява да постигне", пише GAO в своя доклад.

Изводите на GAO обаче няма да спрат или забавят амбицията на САЩ да се върне на Луната в следващите няколко години.

Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ щe извeждa в ниcĸa opбитa 70 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт щe извeждa 130 тoнa.

Orion пък е просторен космически кораб, който може да остава в открития космос за по-дълъг период от време, тъй като разполага с по-способни животоподдържащи системи.

Максималният брой астронавти е 6, но до мисията към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.