Вътрешността на Земята се охлажда по-бързо от очакваното, твърди ново изследване. Данни му значат, че нашата планета ще стане неактивна като Меркурий и Марс по-рано, отколкото се предполага. Това ще е свързано и със загуба на магнитното поле - щитът на планетата ни от радиацията на Слънцето.

Изследването се ръководи от геолога Мотохико Мураками, базиран в Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих. В проучването участват и специалисти от цял свят.

"Нашите резултати биха могли да ни дадат нова гледна точка върху еволюцията на динамиката на Земята", обяснява професор Мураками.

Учените насочили усилията си към изследването на бриджманита, основният минерал, който изгражда границата между мантията на Земята.

Топлопроводимостта на този граничен слой определя колко енергия може да изтече от ядрото от разтопено желязо-никел към много по-хладната, вискозна мантия над нея.

Оказало се, че бриджманитът провежда топлина 1,5 пъти по-добре, отколкото се смяташе преди.

Учените споделят, че това не означава непременно, че ядрото на планетата ни ще изстине 1,5 пъти по-бързо, но определено значи, че процесът ще отнеме по-малко време.