Главният изпълнителен директор на Meta-бивш Facebook Марк Зукърбърг е непоколебим в убеждението си, че бъдещето на човечеството е в неговата виртуална реалност. Според милиардера всички ние ще се социализираме, ще работим и ще се забавляваме в корпоративна му метавселена, докато носим обемисти VR шлемове.

Междувременно, откакто Facebook стана Meta акциите на компанията паднаха с 20 процента, достигайки до най-ниските си нива от 2016 г. насам.

"Вече сме преминали през няколко от тези цикъла преди и съм доста уверен, че това върви в добра посока", каза Зукърбърг по време на разговор с анализатори, цитиран от Insider.

По всичко личи, че милиардерът няма намерение да се откаже от идеята си за изграждане на метавселена. Начинанието досега е изразходвало 15 милиарда долара без да даде положителен резултат.

"И докато продължаваме да се справяме с някои предизвикателни динамики - нестабилна макроикономика, нарастваща конкуренция, загуба на реклама и нарастващи разходи от нашите дългосрочни инвестиции - трябва да кажа, че нашите продуктови тенденции изглеждат по-добре от това, което се предполагаше и което се коментира", добави той.

Зукърбърг вероятно намеква за нарастваща планина от критика в медиите, лошата графика и празните и безлюдни виртуални пространства.

Като цяло изглежда доста ясно, че Meta е в лошо състояние в момента и това до голяма степен се дължи на решението на Зукърбърг да заложи на метавселената, която не предизвика голям интерес сред широката публика.

Нетният доход на компанията е намалял с изумителните 52 процента през 2022 година.

Въпреки похарчените 15 милиарда долара, Meta има много малко какво да покаже, когато става въпрос за нейната визия за виртуално бъдеще - и инвеститорите започват да се притесняват.

"Вижте, разбирам, че много хора може да не са съгласни с тази инвестиция, но от това, което мога да кажа, мисля, че това ще бъде много важно нещо", каза Зукърбърг на инвеститорите. "Хората ще погледнат назад след десетилетие и ще говорят за важността на работата, която се извършва тук."

Зукърбърг смята да продължи да инвестира милиарди в своя VR свят, защото според него това е бъдещето на интернет, а и на човечеството като цяло. Според предприемачът Meta може да си гарантира водеща роля в следващата фаза на информационната революция, само ако продължи с темповете си на инвестиции. Те биха се изплатили обратно в дългосрочен план, счита милиардерът.