Ходещ робот с височина около 18 метра има нелеката задача да стимулира туризма в Япония - бранш, който е един от най-засегнатите в пандемията от коронавирус. Новото творение на японските инженери се нарича Gundam, предава technews.bg.

Япония е центърът на световната роботика, с високо-конкурентни изследвания, разработки и приложни технологии. Това се потвърждава и от представения вчера гигантски, 18-метров робот Gundam, който може да ходи и да движи ръцете си.

На него се възлагат надежди да помогне за съживяване на туристическия сектор в страната, който е засегнат от пандемията COVID-19, отбелязва Gizmochina. Роботът е моделиран по фигура от Mobile Suit Gundam - японска анимационна поредица, пусната за първи път в края на 70-те години и посветена на огромни бойни роботи, пилотирани от хора.

Новият гигантски робот ще бъде в центъра на вниманието на 19 декември, когато се открива Gundam Factory - туристическа атракция в пристанищния град Йокохама. Правителството се надява с тази атракция да стимулира търсенето на туристически услуги и да съживи местните райони.

"Разбира се, сега имаме проблем с коронавируса. Искам хората да се справят с подобни начинания, като същевременно полагат усилия да предотвратят разпространението на инфекцията", заяви главният секретар на кабинета Кацунобу Като.

Япония постоянно въвежда роботи в ежедневието на хората, особено сега, в условия на COVID-19. Машините изпълняват задачи, обикновено възлагани на хора - например, действат като мажоретки по време на бейзболните мачове, в отсъствието на фенове на стадиона.

Наскоро един магазин в Япония пусна робот, който помага на клиентите да спазват физическа дистанция и да използват маски за лице.