Единственият южнокорейски ледоразбивач "Араон" с изследователи на борда навлезе в откритите води на Северния ледовит океан за първи път от три години, за да проучи въздействието на глобалните климатични промени върху местните екосистеми, съобщават агенция Йонхап и БТА, позовавайки се на Корейския институт за полярни изследвания.

След като напусна южнокорейското пристанище Инчон, корабът ще плава три месеца, в рамките на които ще измине около 15 000 километра. Плавателният съд ще се върне в страната на 4 октомври. Целта на експедицията е да установи причините за регистрираните необичайни температури в Арктика и да проучи въздействието на глобалното затопляне върху морските ресурси и екосистемата.

Изследователите ще посетят водите на Берингово и Източносибирско море, както и на морето Бофорт. Най-модерната технология ще позволи събраните данни да бъдат предавани на института в реално време, отбелязва Йонхап.

Според агенцията през изминалите три години "Араон" не е предприемал експедиции в Арктика заради коронавирусната пандемия.

Ледоразбивачът е въведен в експлоатация през 2009 г. и играе ключова роля в океанските изследвания на Република Корея.