Фалшив видеоклип, с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева, се разпространява в социалните мрежи, съобщи БНТ. За първи път за измамата е използван изкуствен интелект, който е създал фалшив образ, като са използвани автентични снимки, видео и глас.

Фалшивата новина, която "образът" на Аделина Радева поднася, е за нападение над кардиолог от директор на известна българска фармацевтична компания по време на живо предаване. Причината - направено сензационно изявление, което нарушава предварително уговорен сценарий.

"Давам си сметка, че това е брутално, защото вече може да излъже мои близки хора до такава степен достверността приближава и до такава степен се мачка доверието във всичко, което правим", казва самата Аделина Радева.

За водещата на "По света и у нас" това не е първият случай на злоупотреба. За първи път обаче потребителите се манипулират чрез фалшиво видео, създадено обаче на основата на автентични снимки, картина и звук. Вероятно гласът е компилация от различни новини, които са четени от Аделина. Само грешните ударения и накъсаните фрази издават фалшификата, но те изискват задълбочена проверка, която не всеки би направил.

"Това е като да пуснеш един вирус, да нямаш лечение за него и да очакваш обществото в един момент да се саморегулира и лекува. На практика никой няма лекарство срещу тази грандиозна и грозна измама", коментира Аделина Радева.

Стопкадър: БНТ

Скоростта, с която се развива изкуственият интелект, е невиждана до момента, посочи Александър Иванов - преподавател в СофтУни.

"Тепърва започва злоупотребата с изуствения интелект и със способностите му. Той има неворятната способност напълно да заблуди човешките сетива."

Според експерта в областта на информационните технологии Александър Иванов създаването на подобно видео не изисква кой знае какви технически умения и на практика изкуственият интелект може да моделира всичко, което пожелаем.

"Щом имаме наша информация в интернет, тя не ни принадлежи. Ако има снимки наши в интернет автоматично нашата идентичност и визуалните ни характеристики са достъпни за абсолютно всички."

Развитието на технолигията не може да бъде спряно, категоричен е експертът. Нейните мащаби и способности тепърва ще предизвикат обществена дискусия около това какви трябва да бъдат правните, морални и психологически рамки, в които духът изпуснат от бутилката да бъде усмирен.

"Все още няма ясна правна рамка за тази технология. Тя е много нова. Нормално е правото да изостава, защото то има нужда от време да озрее и общество, което да има ясна представа как иска да регулира даден въпрос", каза Александър Иванов.

"След като години сме се старали да изградим доверие, ние, журналистите, институциите с хората и обществото и те да ни вярват. Сега се опитваме да ги научим да не вярват. Това ми се вижда страшно за морала и за бъдещето за обществото. Вече спокойно може да кажем, че на нищо не може да се доверим, което виждаме в дигиталното пространство и вярваме на реалния свят и разговора между хора в реална среда", каза Аделина Радева.

Първите текстове, засягащи регулацията на изкуствения интелект, бяха внесени в парламента през май. Текстовете са свързани с обучението на изкуствения интелект.