Мистериозното временно избледняване на гигантската звезда Бетелгейзе, което би могло да предвещава нейното скорошно изчезване, се дължи на облак прах, свързан с охлаждане на повърхността й. Всичко обаче подсказва, че тя ще продължи да осветява Вселената, предаде Франс прес.

Вижте снимки на Бетелгейзе >> >> >>

Този "червен свръхгигант", който е сред най-ярките в галактиката, се вижда ясно с просто око в съзвездието Орион. За пет месеца, от ноември 2019 г. до март 2020 г., Бетелгейзе избледня драстично, губейки 70 процента от яркостта си, която оттогава е възвърнала.

Изображения от телескопа "Хъбъл" миналото лято посочиха потенциален "виновник": изхвърлянето на голямо количество материал от звездата, който след това е образувал облак, охлаждайки се при контакт с междузвездното пространство.

Нещата обаче не са толкова прости, според констатациите на международен екип от астрономи, публикувани днес в сп. "Нейчър". Учените не изключват възможността намаляването на яркостта на Бетелгейзе да е просто резултат от по-студено и следователно по-малко светло петно на повърхността на звездата.

"Стигнахме до заключението, че "голямото избледняване" е резултат от комбинацията от тези два феномена", казват астрономите от изследователския екип, който е използвал Много големия телескоп (VLT - Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория в Чили.