Южнокорейският изтребител KF-21 от следващо поколение се подготвя за първия си полет. Стелт самолетът на Сеул е бил заснет, докато извършва наземни тестове на пистата в град Сачхон.

Вижте как изглежда KF-21 >> >> >>

Според слуховете първият полет е планиран за края на този месец, но поради секретния характер на проекта се знае твърде малко.

Знае се, че формата и материалите, от които е изграден самолета предлагат понижена радарна видимост. Изтребителят се задвижва от два двигателя, които са General Electric F414-GE-400K.

Сеул разработва KF-21, за да замени остарелите изтребители F-4E Phantom II и F-5E/F Tiger II на ВВС на Южна Корея (ROKAF).

Съгласно настоящите планове ROKAF се очаква да разполага с 40 бройки от KF-21 до 2028 г. и да има пълен флот от 120 самолета до 2032 г.

Други 50 от самолетите се очаква да бъдат поръчани от Индонезия, която е младши партньор в програмата.

Очаква програмата KF-21 да има приблизителна обща стойност от 7,4 милиарда долара.

Като цяло, това е свръх амбициозен график за модерна бойна програма. Това, че прототипът вече провежда наземни тестове с работещи двигатели (и вероятно други първични подсистеми), предполага, че азиатската страна може да постегне своите цели в поставените времеви рамки.

Знае се още, че KF-21 ще има по-малък радар от 60-те многофункционални F-15K, с които разполага Южна Корея. Самолетът обаче ще е по-видим от F-35, който също е в арсенала на Сеул.