Амбициозните планове на НАСА да изгради база на Луната вероятно ще се забавят, съобщи в. "Дейли мейл".

Причината са неочаквани технически затруднения. Няколко компонента от техническия дизайн на проекта трябва да бъдат променени, каза Дау Ловеро, който отговаря за програмата в НАСА. Очаква се това да отнеме около година.

Една от тях е свързана с проекта за космическа станция "Лунар Гейтуей" (Lunar Gateway), която да лети в орбита около Луната и да се използва като отправна точка за бъдещо изграждане на база на повърхността на Луната.

Вижте как щеше да изглежда космическата станция "Лунар Гейтуей" >> >> >>

"Лунар Гейтуей" трябва да е и стартова база за мисии на НАСА до Марс през 30-те години на този век, както и да се използва за търговски мисии от компании като SpaceX на Илон Мъск и Blue Origin на Джеф Безос.

Вижте с какво ще пътуват американците към Луната >> >> >>

Космическата агенция на САЩ планираше "Лунар Гейтуей" да е готов през 2024 г. и обеща изграждането на базата да започне не по-късно от 2025 г., но според информация, публикувана в "Уолстрийт джърнъл", проектът за "Лунар Гейтуей" се преработва.

САЩ си сътрудничат с Русия по проекта и са отправили покана за партньорство и към Европейската космическа агенция.

Експертите уточняват, че забавянето не се дължи на Ковид-19, а НАСА ще направи всичко за възможно най-бързото разрешаване на техническите трудности около проекта.