Нова статия показва как продължителността на живота на възрастните медоносни пчели изглежда се е свила с близо 50 процента през последните 50 години, съобщава ScienceAlert.

Европейският червен списък на пчелите предполага, че почти един на всеки десет вида диви пчели е изправен пред изчезване.

"Представете си как бихме реагирали, ако продължителността на човешкия живот бъде намалена наполовина. Еквивалентът би бил, ако средната жена в Обединеното кралство живее до 41 вместо до 82 години", заявява Дейв Гулсън, професор по биология от Университет на Съсекс.

Нашето бъдеще е преплетено с пчелите. Без пчели и други опрашители не можем да отглеждаме по-голямата част от културите, от които зависим за храна.

Изследването може да помогне за обяснението на високите нива на смъртност сред пчелни колонии по света през последните няколко десетилетия. През зимата на 2006-07 г. в САЩ мнозина производители на мед съобщиха за 90% смъртност сред пчелите си.

Необяснимо високи нива на смъртни случаи на пчелни колонии също са докладвани в Канада, Австралия, Белгия, Франция, Холандия, Гърция, Италия, Португалия, Испания, Швейцария, Германия, Финландия и Полша.

Авторите, Антъни Ниърман и Денис ван Енгелсдорп от Университета на Мериленд, използваха математическо моделиране, за да покажат, че по-ниската продължителност на живота на пчелите може да доведе до масова смърт в колониите.

Според тяхното проучване от 1969 г. насам продължителността на живота на пчелите в САЩ е спаднала от средно 34 дни до само 18 дни.

Авторите смятат, че съвременните медоносни пчели може да страдат от по-високо разпространение на болести като вируса на деформираните крила. Той е по-срещан заради масовото разпространение на неговия преносител - акара вароа.

Съвременните пчели може да са отслабени от нови поколения пестициди, които не са съществували преди 50 години.

Често прашецът, с който пчелите хранят ларвите си, е замърсен с пестициди. Това може да влоши нещата, тъй като пчелите, изложени на ниски дози от силно токсична група пестициди, наречени неоникотиноиди, имат намалена устойчивост към болести.

Друго обяснение, което авторите предлагат е, че пчелните гени може да са се променили. Продължителността на живота на пчелите е свързана с техните гени. Изкуственият (от пчеларите) или естественият подбор може да благоприятства пчелите с по-кратък живот.

Учените виждат това да се случва и при други видове. Например рибата треска узрява по-рано и когато е по-малка по размер, тъй като прекомерният улов означава, че тя рядко оцелява достатъчно дълго, за да стане голяма.

Може би стресовите фактори в съвременния свят, като пестициди, болести и електромагнитни излъчвания означават, че медоносните пчели рядко оцеляват дълго време. Тяхната еволюция може да благоприятства по-краткия живот.

Отделно проучване на Университета в Бристол, публикувано през ноември 2022 г., установи, че торовете променят електрическото поле на растенията, което отблъсква пчелите от растенията.

Намалената продължителност на живота на пчелите означава намалено опрашване. Пчелите и другите опрашващи насекоми са от съществено значение за добрата реколта за 75 процента от културите, които отглеждаме по света. Те също така опрашват около 80 процента от всички диви растения.