С този елемент браузърът автоматично деактивира несъвместимите софтуерни добавки и маркира всички останали като съвместими. Добавките, които работят с Firefox 4 или по-нова версия ще бъдат отбелязани като съвместими с Firefox 10, съобщава ComputerWorld.bg.

Mozilla започна автоматично да посочва кои добавки са съвместими още през март 2011 г., когато излезе Firefox 4, но досега тази функционалност бе ограничена само до разширенията, дистрибутирани чрез сайта на компанията. Сега Firefox 10 обхваща всички възможни софтуерни добавки.
Понастоящем разширенията, предлагани извън онлайн магазина на Mozilla, представляват 75% от всички налични добавки, по данни на компанията.

Откакто миналата година Mozilla премина към по-бърз модел на пускане на нови версии, започнаха да се чуват и оплаквания за несъвместимост на добавките с новите издания на браузъра. Причината за това несъответствие е, че често разработчиците от трети страни не могат да смогнат да обновяват добавките си в рамките на 6-седмичния срок между две версии.

Firefox 10 е първото издание, което е част от линията Extended Support Release (ESR), създадена от Mozilla за компаниите, които не могат или нямат намерение да обновяват браузъра на 6 седмици. Firefox ESR ще се актуализира на всеки 42 седмици, или 7 пъти по-бавно от стандартната скорост.

Днес Mozilla пуска и Firefox 3.6.26 с обновление в областта на сигурността. Освен днешния са предвидени и още два ъпдейта за Firefox 3.6 преди поддръжката на браузъра да бъде прекратена през април.