Това е едно от най-очакваните първични публични предлагания (ППП) в технологичния сектор, откакто Google пусна акции на борсата през 2004 година, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Уолстрийт джърнъл", цитиран от АП и АФП, пише, че компанията предвижда от понеделник да започне обиколка по представянето си пред инвеститори. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг ще присъства на някои от срещите, твърдят информирани източници.

Публичното предлагане на акции на Facebook, обединяваща 901 милиона ползватели, ще бъде едно от най-големите в историята и до голяма степен ще бъде определящо за други интернет компании, допълва ИТАР-ТАСС.

Според оценки на експерти от излизането на борсата на Facebook, основана от сегашния си шеф Марк Зукърбърг през 2004 година, могат да бъдат привлечени около 5 милиарда долара. Компанията се оценява на 100 милиарда долара.

Пласирането на акциите ще се извършва с посредничеството на американските инвестиционни банки Голдмън Сакс (Goldman Sachs) и Морган Стенли (Morgan Stanley) при водеща роля на втората от тях, посочва ИТАР-ТАСС.