Фалшиви съобщения за смяна на парола във Facebook атакуват над 735 хил. потребители, стартът на злонамерената кампания е започнал на 26 октомври. "Жертвите" са получавали електронни съобщения, в които са ги уведомявали, че паролата им е била сменена поради нови мерки за сигурност по данни на производителя на софтуер за сигурност за електронни пощи Cloudmark.

Данните показват, че поне 735 хил. души, които имат регистрация във Facebook са били подложени на бот-базирана атака, която се е провела от 26 до 28 октомври. Съобщенията, които според Cloudmark са започнали в понеделник следобед, съдържат прикачен .zip файл, в който се намира „новата“ парола. Всъщност, в този файл се крие троянски кон, наричан „Bredlab” или „Bredolab“, който сваля и инсталира на компютъра на жертвата различни зловредни кодове от хакерски сървъри, включително и фалшив софтуер за сигурност, или „scareware“.

Най-малко 8% от потребителите, получили съобщението, са го счели за легитимно, но няма информация колко точно са отворили.

пълен текст: Computerworld.bg