По време на хакерския маратон DEFCON, проведен наскоро в Лас Вегас, 50 деца на възраст между 8 и 16 години са се опитали да хакнат точна реплика на сайта и машините, използвани за гласуване на изборите в САЩ, пише в. "Таймс".

Общо 30 са били тези, които са успели, а най-младият от тях е бил 11-годишният Емет Бриуър.

Мишена на атаката са били свързаните с интернет машини, чрез които се осъществява електронното гласуване в Америка, както и техният софтуер.

От Национална асоциация на държавните секретари на САЩ са порицали проведеният на DEFCON маратон, който по думите им окуражавал хакването на изборите, но и създавал грешни впечатления относно тяхната сигурност.

"Основната ни загриженост по отношение на подхода на DEFCON е, че той използва псевдо-среда, която по никакъв начин не възпроизвежда щатските изборни системи, мрежи или физическа сигурност. Предоставянето на неограничен физически достъп до машините за гласуване, повечето от които вече не се използват - не възпроизвежда по адекватен начин физическата и кибернетичната защита, която местните и федералните власти гарантират преди и по време на изборния ден", заявяват от Национална асоциация на държавните секретари на САЩ.

Децата от своя страна са успели да хакнат машините за електронно гласуване изключително бързо, като рекордът е 10 минути и принадлежи отново на Емет Бриуър.

Децата-хакери са успели да променят броя на гласувалите, процентите и дори имената на кандидатите.

От DEFCON заявяват, че машините върху които са се "упражнявали" децата са използват в 18 щата, включително във Флорида. По думите на експертите хакер със среден опит би могъл да проведе успешна атака за около 2 минути.

Коментарите в Twitter са разнопосочни.

Според някои резултатите от хакерският маратон показват, че е необходим отказ от електронното гласуване и връщане към хартиените бюлетини и тяхното ръчно броене.

Други обаче смятат, че резултатите от DEFCON са пуснати с PR цел и не отговарят на реалността, защото машините за електронно гласуване в САЩ имат надеждна физическа и софтуерна защита.