Сериозните нарушения на международните пощенски и куриерски услуги, за които съобщи в сряда британската компания "Роял мейл" (Royal Mail), са причинени от кибератака с цел искане на откуп от хакерска група, която е свързана с руски престъпни групи, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Хакерската атака засегна компютърните системи, които "Роял мейл" използва, за да организира доставките на пратки в чужбина. От сряда насам компанията предупреждава своите клиенти за нарушения на нейните международни пощенски и куриерски услуги поради "кибер инцидент". Последният й призив към тях е да не изпращат писма и пратки зад граница, докато проблемът не бъде разрешен.

Срещу компютърните системи на "Роял мейл" е използван зловредният софтуер "ЛокБит", според източник близък до разследването на криминалния инцидент, информира Би Би Си.

Фирми, специализирани в сферата на информационната сигурност, твърдят, че тази зловредна компютърна програма е разработена и се използва от престъпни групи с връзки в Русия. Съобщение с искане за откуп, изпратено до "Роял мейл", което е видяно от Би Би Си, гласи: "Вашите данни са откраднати и кодирани".

Компютърните системи, които са обект на подобен тип кибератаки, се заразяват със зловреден софтуер, който ги блокира. Престъпниците обикновено искат определена сума, за да деблокират системите.

В случая с "Роял мейл" се очаква исканият откуп да възлезе на милиони, въпреки че източници близки до разследването твърдят, че съществуват възможности да бъдат "заобиколени" заразените сектори от компютърните системи, за да бъде възстановена работата им.

"Роял мейл" отбелязва, че хиляди фирми използват нейните услуги, за да изпращат пратки в целия свят.