Ръководителят на социалната мрежа "Екс" (X) Илон Мъск обмисля да оттегли платформата от Европейския съюз. Американският милиардер не е доволен от Закона за цифровите услуги (Digital Services Act, DSA) на ЕС, съобщи специализираното издание "Бизнес инсайдър", цитирано от БТА.

Законът за цифровите услуги, който влезе в сила през август, задължава големите онлайн платформи да разполагат с ефективни автоматизирани системи за модериране и премахване на невярна, подвеждаща и вредна информация.

Мъск впоследствие заяви, че съобщенията за намеренията му да изтегли платформата от Европа, са "фалшиви", предаде Ройтерс.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон каза миналата седмица, че Комисията официално "разследва съответствието на "Екс" с новия закон и официално поиска подробна информация от платформата относно нейните действия за смекчаване и премахване на вредна или токсична информация.

"Екс" получи списък с въпроси от Европейската комисия, която иска да научи повече за това, как платформата изпълнява своите задължения.

Искането на ЕК бе отправено след твърдения, че призиви за насилие и дезинформация се разпространяват в "Екс", доскоро позната като "Туитър", след нападението на "Хамас" срещу Израел.

Социалната мрежа може да бъде изправена пред глоба, ако се установи, че е в нарушение на Закона за цифровите услуги. Комисията може да наложи "периодични наказателни плащания" или глоби в размер до 6 процента от глобалните приходи на компанията.

По-рано Мъск уволни по-голямата част от екипа на "Екс", който преди модерираше и оказваше надзор на потенциално спорно съдържание в платформата.