Популярното приложение Telegram скоро ще бъде изправен пред нови европейски регулации за съдържание. Компанията трябва да назначи законен представител в Европейския съюз (ЕС) до 17 февруари 2024 г. Това изискване произтича от Закона за цифровите услуги (DSA), който влезе в сила през август и е насочен към борба с екстремисткото съдържание и насилствената пропаганда в социалните мрежи, съобщава TechNewsSpace.

Европейската комисия разшири правомощията си по въпросите на надзора и взаимодействието с цифровите платформи.

Telegram става една от платформите, които трябва стриктно да следят съдържанието, публикувано от своите потребители. Това със сигурност противоречи на по-свободолюбивата философия, възприета от платформата.

Новият европейски закон изисква социалните мрежи да поемат пълна отговорност за потребителското съдържание, включително премахване на незаконна информация - екстремистко съдържание или насилствена пропаганда.

Неспазването на изискванията на DSA може да има сериозни финансови последици за компаниите: глобите могат да възлизат на до 6% от общия глобален годишен оборот на компанията и в екстремни случаи платформата може да бъде блокирана в страни от ЕС. Това каза представителят на Европейската комисия Йоханес Барке на брифинг в Брюксел.

Особено внимание се обръща на автоматичното премахване на съдържание. Европейската комисия изисква информацията, маркирана като невярна, да се изтрива автоматично на алгоритмично ниво - без да минава през проверка от модератори.

Важно е да се отбележи, че не само Telegram е изправен пред подобен натиск. Европейската комисия вече изпрати първите писма с оплаквания до Meta, X (бившия Twitter) и TikTok. Причината е разпространението на незаконно съдържание за конфликта в Израел, каза Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар.

Назначаването на представител на ЕС е не само формално изискване, но и знак, че европейското регулиране на онлайн съдържанието става все по-строго.

DSA вдигна летвата на изискванията за социални медии, като увеличи отчетността за споделеното съдържание.

Как Telegram и други платформи могат да се адаптират към новите европейски стандарти, без да загубят доверието на потребителите, остава въпрос без отговор.