Повече от половината от всички американски щати са забранили частично или напълно достъпа до TikTok от правителствени устройства, пише Си Ен Ен.

TikTok има най-малко 100 милиона потребители в Съединените щати. Управляващите обаче гледат с недоверие на социалната мрежа, защото е създадена от китайска компания. Републиканците и демократите са единни в рестрикциите, които налагат.

Някои щатове, като Джорджия, Ню Джърси и Северна Каролина са забранили и други приложения, защото са китайски. Сред тях са WeChat и AliPay.

"Разочаровани сме, че толкова много щати въведат политики, основани на необосновани, политически лъжи за TikTok", каза говорител на социалната мрежа в изявление.

Според някои анализатори битката срещу TikTok на държавните власти може да се разглежда от две гледни точки. Едната е, че тя е част от цялостната стратегия за противодействие на Китай в технологичния сектор. Вашингтон знае, че той е най-важният за превръщането на всяка страна в глобален лидер.

Възможно е обаче страховете на американските власти срещу приложението да се базират на собственият им опит със социалните мрежи. Сноудън обяви, че много от технологичните продукти на американски компании имат "задни вратички", които позволяват достъп до устройствата. Американските разузнавателни агенции и ФБР пък оказват натиск над социалните мрежи да инсталират инструменти, които да позволят четене на криптиран текст и по-дълбоко следене. За властите не е трудно да предположат, че няма да са единствените, които правят това.