Европол днес заяви, че властите в шест държави са работили с музикалната стрийминг платформа "СаундКлауд" за откриването и изтриването на стотици файлове, съдържащи екстремистка пропаганда, съобщи Асошиейтед прес.

Европол уточни, че операцията е била инициирана от Федералната криминална полиция на Германия и звеното на ЕС за надзор на интернет, както и че в него са участвали и органите в Дания, Унгария, Португалия, Испания и Обединеното кралство.

Правоприлагащите органи "откриха и подпомогнаха компанията за изчистване на незаконно качена джихадистка, десноекстремистка и терористична пропаганда", се казва в изявление на Европол. Около 1100 профила и аудиофайла, считани за незаконни, са били маркирани в платформата "СаундКлауд", която "изтри докладваните файлове, за които се счита, че нарушават нейните условия и правила".

Съдържанието, което е било маркирано, е включвало джихадистки песни на няколко езика и аудиозаписи, популяризиращи десни екстремистки групи. Някои от материалите вече са били изслушани няколко хиляди пъти, съобщи Европол. Той добави, че операцията е част от продължаващото партньорство между "СаундКлауд", Европол и правоприлагащите органи.