Френският премиер Жан Кастекс подчерта, че е необходимо "много по-засилено регулиране" на социалните мрежи, предаде Франс прес. Той се срещна с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, който трябва да представи на 2 декември проекторегламент, известен като Акт за дигиталните услуги, целящ по-добро регулиране на технологичните гиганти, особено по отношение на управлението на данни, борбата с дезинформацията и речта на омразата.

За Франция е важно да се постигне много бърз напредък за приемането много по-силни разпоредби за социалните мрежи, съобщи френският премиер на съвместна пресконференция с бившия министър на икономиката.

"Невъзможно и немислимо е те да могат да позволят подстрекаване към тероризъм и омраза" и към действия, "подобни на онези, на които Франция за съжаление стана жертва през последните дни ", подчерта Кастекс след срещата.

Еврокомисарят заяви, че "основателните притеснения" и "амбициите" на Париж съответстват на тези на Европейската комисия и със сигурност ще бъдат отчетени в проекта за дигиталните услуги.

Общественото внимание отново се насочи към социалните мрежи след убийството на френския учител по история и география Самюел Пати. Възможностите за маневри обаче са ограничени от свободата на изразяване, отбелязва АФП. По-рано днес Катекс обяви, че иска да бъде обявено за престъпление излагането на опасност чрез публикуване на лични данни в интернет.

По време на посещението си в Брюксел Кастекс се срещна и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пред която изложи френския план за икономическо възстановяване.