Google тества нов начин за търсене на песни в YouTube - просто ги изтананиквате с гласа си. Тази иновативна стъпка, която вече е достъпна за ограничен брой потребители на Android, може да доведе до революция в начина, по който намираме музика онлайн.

В света на смартфоните търсенето на песен по звук се използва от дълго време. Услуги като Google Assistant и SoundHound ви позволяват да добавяте песни към плейлиста на Spotify или да пускате клипове в YouTube. Новият начин за търсене на песен обаче изглежда по-удобен, ако не помните заглавието на песента или други подробности за нея.

Google обяви, че експериментира с търсене на песни в YouTube чрез изпяване. Освен това потребителите могат да използват функцията за откриване на песни, като запишат откъс от песен, която звучи на заден план, например в кафене или по радиото.

За да активира функцията, потребителят трябва да превключи от гласово търсене в YouTube към търсене на песни. След това той трябва да пее или да запише откъс от песента в продължение на поне 3 секунди. След това системата ще го пренасочи към съответното съдържание в YouTube - официален музикален видеоклип, видеоклип, създаден от потребителя, или кратък видеоклип в Shorts. Във фазата на тестване новото търсене е достъпно само за ограничен брой потребители на YouTube в Android. Преди да стане широко достъпно, неговите функции може да се променят. Мнозина се надяват, че компанията ще го добави и в YouTube Music.

Google тества и друга функция за YouTube - Channel Shelf в абонаментния канал. Тя ще ви позволи да комбинирате няколко скорошни публикации на един и същ автор на един "рафт". По този начин на абонатите няма да се налага да отиват в канала на YouTube, за да видят последните публикации. Google твърди, че това нововъведение ще намали натиска върху създателите на съдържание по отношение на честотата на публикациите.