Днес дигитализацията създава множество нови възможности и приходоизточници, които позволяват на всеки човек с компютър и интернет да печели онлайн от своите умения или предприемчивост. Благодарение на редица дигитални платформи и фрийленс сайтове, можем да предлагаме продукти и услуги практически във всяка точка на света, свързана с интернет. Огромен брой българи вече извършват различни услуги за чужбина посредством подобни сайтове или продават стоки в големите американски платформи.

Ако и вие се чудите как да използвате дигитализацията, за да печелите пари, в следващите редове ще ви споделим няколко идеи и възможности, които могат да ви помогнат да си осигурите сериозни доходи и дори финансова свобода. Сред идеите в текста има и такива за инвестиции в различни дигитални активи. Важно уточнение е, че това не са съвети за инвестиции или покупка, а просто идеи, които всеки читател трябва да разгледа критично и сам да вземе решение дали да се възползва от тях.

Поставете си ясни цели

Преди всичко е важно да си създадем план за действие, да си определим бюджет и да си поставим финансови цели. Така във всеки един момент ще знаем как се движим и дали приходите ни са достатъчни, или трябва да вложим повече усилия. Финансовата независимост обикновено не се постига за един ден. Важно е да бъдем търпеливи, дисциплинирани и да следваме финансовите си планове.

Работа от разстояние

В интернет има безброй сайтове за фрийленсъри и всевъзможни услуги. Помислете в какво сте добри - например дизайн, рисуване, писане или друга област и най-вероятно ще откриете хора от най-различни държави по света, които биха се възползвали от услугите ви. Дори и да нямате специфични познания, бихте могли да извършвате редица други платени задачи като писане на ревюта, попълване на анкети, участие в маркетингови фокус групи или дори търсене на информация в интернет срещу заплащане.

Пасивни приходи от дигитални активи

Ако ви бива в писането или дизайна, можете не просто да продавате труда си еднократно на парче, а да създадете различни авторски продукти, които да продавате многократно във виртуалното пространство. В онлайн магазините към платформите Unity и Unreal например можете да създавате различно визуално съдържание, което след това разработчиците на игри да си купуват от вас и да използват в проектите си. В self-publishing сайтовете пък можете да си издавате сами книги и наръчници, от които в последствие да печелите.

Инвестиране във виртуални активи

Това може и да се окаже губещо начинание, но все пак съществуват и такива възможности. Освен вече до болка познатите на всички криптовалути, съществуват различни платформи за споделено инвестиране в стартъпи, споделено купуване на скъпи картини и дори закупуване на виртуални "недвижими имоти" в популярните онлайн светове. Разбира се, всяко влагане на средства в подобни неща трябва да е много добре премислено и да имате предвид, че рисковете да изгубите парите си са големи.

Занимавайте се с онлайн предприемачество

В интернет възможностите за стартиране на бизнес са много по-големи. В дигитална среда можете да продавате продукти или услуги през чужди платформи или чрез собствен онлайн магазин, да създадете собствен блог, да станете партньор на афилиейт програми или да предлагате уменията си чрез фрийланс услуги. Можете също да научите някоя популярна платформа за създаване на сайтове като WordPress, Joomla, OpenCart или PrestaShop и да изработвате такива проекти за клиенти.

Онлайн кредитиране

Ако все пак ни потрябват допълнителни финансови средства - например за стартиране на ново начинание или просто за почивка през лятото - в интернет вече има и огромно разнообразие от сайтове, от които може да се вземе кредит. Ако решим да използваме услугите на такава фирма, най-важно е предварително да определим за какво ще използваме средствата и дали наистина е необходимо да ги взимаме. След това трябва да вземем под внимание лихвения процент и други такси, които биха могли да се начислят, да се запознаем с условията на договора. Бързите кредити могат да бъдат полезни при спешни финансови нужди - за лични цели или бизнес, но е важно да ги използваме отговорно.

При избора на правилната компания за кредити е важно да се уверим, че получаваме надеждна и отговорна услуга. Трябва да потърсим реномирана фирма, която работи прозрачно, отговаря на всички регулаторни изисквания и спазва стандартите за защита на потребителите. Добра идея е също да се запознаем предварително с репутацията на компанията като потърсим онлайн ревюта и отзиви от други нейни клиенти.

Какво да правим при лоша кредитна история?

Ако по някакви причини имате лоша кредитна история, вероятността да получите добри условия за кредит може да е по-малка. Това е ситуация, при която потребител на кредитни услуги в миналото е имал проблеми с изплащане на задълженията си към кредиторите. Това може да включва пропускане на плащания, закъснения при възстановяване на кредити и др. проблеми, които се отразяват на кредитния рейтинг на човека и могат да имат негативни последствия за него.

Дори и да сте в такава ситуация обаче, това не означава да се отказвате. На първо място в такива случаи е важно да увеличите своите приходи, за да си гарантирате, че ще имате възможност в бъдеще да си плащате вноските редовно. В добавка, това ще подобри и шансовете ви да получите кредит, при това - при по-изгодни условия. Можете например да увеличите допълнителните си доходи чрез работа през сайтове, за които вече споменахме по-горе.

След това можете да се информирате за кредитната си история и да я анализирате за грешки или неправомерни записи. От важно значение е също да потърсите правилната фирма, която предлага възможност за взимане на кредит с лоша кредитна история. Комуникацията с екипа на фирмата също е ключова и винаги си струва да обсъдите вашата ситуация с тях. Нека разберат, че сте готови да подобрите платежоспособността си и да спазите новите кредитни условия. Един вариант за взимане на кредит с лоша кредитна история е и чрез съвместно подписване с близък член на семейството или приятел с добър кредитен рейтинг.

Независимо от изхода на преговорите, имайте предвид, че най-важно е да подобрите финансовото си състояние като увеличите своите приходи и намерите допълнителни приходоизточници. А както вече споменахме по-горе, виртуалното пространство предоставя огромно разнообразие от опции за това.