В края на октомври Илон Мъск сключи сделката за закупуване на Twitter за 44 млрд. щ. долара и стана главен изпълнителен директор на компанията. След това той започва да наема висши ръководители и инженери от други свои компании, които да работят по социалната мрежа, включително SpaceX, Tesla и The Boring Company. Това съобщи CNBC, като се позова на вътрешни документи и данни, получени от служители на Twitter.

В доклада се казва, че Мъск е позволил на партньори от инвестиционни фирми, които са участвали в сделката за поглъщане на социалната мрежа, да работят в Twitter под негово ръководство. Източникът отбелязва, че засега не е ясно колко от привлечените от милиардера служители вече са работили в Twitter и колко време им е позволено да изпълняват задълженията си от разстояние.

В същото време акционерите на Tesla продължават да изразяват загриженост, че финансовите ангажименти на Мъск и противоречивите му решения като главен изпълнителен директор на Twitter могат да окажат отрицателно въздействие върху автомобилния производител. Акциите на Tesla загубиха около 25% от стойността си, откакто Мъск пое поста главен изпълнителен директор на Twitter на 27 октомври. Според източника повече от 50 служители на Tesla, предимно разработчици на системата за автономно шофиране на компанията, са били задължени да работят за Twitter веднага след като милиардерът е станал главен изпълнителен директор на платформата.

Наред с това Мъск е привлякъл за работа в Twitter ръководители и служители на аерокосмическата компания SpaceX, която е основен изпълнител на американската отбранителна програма и работи с НАСА. От началото на декември повече от дузина високопоставени служители на SpaceX са получили разрешение да работят в Twitter. Подобна е ситуацията и в The Boring Company, която се занимава със строителство на подземни тунели. Според източника поне трима от топ мениджърите на компанията в момента помагат на Мъск в Twitter. Известно е също така, че освен служители от своите компании милиардерът е привлякъл дългогодишни приятели и инвеститори в Twitter, които се интересуват от създаването на така наречения "Twitter 2.0" под ръководството на Мъск.

Настоящ служител на Twitter заяви, че от началото на ноември Мъск е направил значителни промени в организационната структура на компанията. Много мениджъри вече имат повече от 20 преки подчинени, докато преди броят им не надхвърляше 10 служители. Освен това е станало по-трудно да се следи кой по какви проекти работи.