The Washington Post научи, че преди първоначалните разговори с Илон Мъск за закупуването на активите на Twitter, ръководството на компанията е обмисляло да съкрати всеки четвърти служител. Но милиардерът, който е на път да стане новият собственик на бизнеса, възнамерява да съкрати 75% от всички служители на Twitter.

Както беше отбелязано, още преди априлското предложение на Мъск ръководството на Twitter е разработило план за намаляване на разходите за заплащане на персонала с 800 млн. долара до края на 2023 г., което предполага уволнението на всеки четвърти служител. Илон Мъск оценява по свой начин ситуацията с раздутия персонал на Twitter, като смята, че е необходимо да се съкратят повече от пет хиляди служители. Съобщава се, че мениджърите на различни нива в Twitter ще трябва да оценят работата на своите подчинени след финализирането на сделката с Илон Мъск. Тези, които са получили три или по-малко точки от пет, ще бъдат уволнени.

По този начин Twitter ще намали разходите си за поддръжка на инфраструктурата под формата на центрове за данни, както и за подизпълнители, които модерират и извършват други дейности. Експерти, интервюирани от The Washington Post, смятат, че този мащаб на съкращенията не само ще намали ефективността на останалите служители, но и ще ги деморализира, което може да доведе до по-нататъшни загуби на персонал.

В същото време самият Мъск е решен да превърне Twitter в просперираща компания. Той планира да удвои приходите си за три години, а броят на потребителите, които гледат ежедневно реклами, трябва да се утрои за същото време. В момента представителите на Мъск смятат, че последната цифра не надхвърля 16 милиона души. Някои от предложените от милиардера реформи изглеждат противоречиви за експертите. Например отмяната на показването на реклами за потребителите на Twitter, които имат платен абонамент, няма да има значително въздействие върху приходите на компанията, тъй като хората, които гледат реклами, обикновено са готови да платят за такава услуга. Приходите на Twitter ще се променят, но не и размерът им.

Източникът твърди също, че през последните месеци Илон Мъск е имал проблеми с намирането на инвеститори, които да участват в изкупуването на активите на Twitter. Фондовият пазар не е в добра форма, а Twitter досега не се е отличавал със силни финансови резултати, така че инвеститорите не са склонни да отделят сумите, предвидени в споразуменията от април за социалната мрежа. Според някои оценки справедливата пазарна капитализация на Twitter е по-малко от 12 млрд. долара, докато Илон Мъск и съдружниците му всъщност трябва да платят 44 млрд. долара за компанията до следващия петък.