През последните няколко години значението на термина "облак" придоби съвсем друго значение за крайния потребител. От понятие, което използваха само технически грамотните лица до част от речника на всеки втори човек.

Нуждата от защитена комуникация и обмяна на файлове между всички служители по време на пандемията от COVID-19 наложи нов скок в развитието на облачните технологии.

Не трябва да забравяме, разбира се, че основата на социалните мрежи като Facebook, Instagram и т.н. се базира на мощната сила на облака.

Въпреки бурното развитие на сферата потребителите все още имат някои имат погрешни разбирания за предимствата и значението на облачните технологии.

В тази статия ще разгледам най-честите от тях.

снимка: Delta.bg

Какво са облачните услуги и технологии?

На английски език терминът, който означава облачните технологии, е Cloud Computing. Можете да го срещнете още и като "облакът", "облакът от данни", "cloud", но не трябва да си представяте виртуалните облаци в небето, които отразяват агрегатното състояние на водата. Най-общо казано, виртуалният облак е съвкупност от мощта на много виртуални сървъри.

Благодарение на облачните технологии всекидневно ние споделяме снимки в социалните мрежи, имаме възможност да работим дистанционно в екип с колеги по различни проекти, благодарение на сигурността, която се осигурява от облака, да следим наличността на стоките в нашия онлайн магазин и още десетки операции, които извършваме без да се замисляме.

Виртуалните машини, които образуват облака, се намират в Data Center, който осигурява непрекъсната свързаност на сървърите с Интернет, поддържането на точната температура, която да ги охлажда, както и постоянно снабдяване с електричество. Едно от най-големите предимства на облачните технологии е, че не е нужно да съхранявате във вашия офис физически сървъри и допълнително оборудване, за които да се притеснявате непрекъснато.

Днес всеки офлайн и онлайн бизнес има нуждата да разполага със собствено виртуално пространство, на което да съхранява чувствителната информация за бизнеса си, както и да управлява различните процеси, които се случват в компанията дистанционно.

Следващото ниво на технологията са силно персонализираните услуги, каквито предлагаме в Delta.bg, за да посрещнем специфичните нужди на някои от най-големите бизнеси в сферите на търговията, банкирането, забавленията и медиите.

Мит №1: Твърде скъпо

Твърде разпространен мит е, че облачните технологии са обвързани с много големи разходи. Това категорично не е вярно, защото високи цени за използване на облака заплащат само много големи компании, които използват много голям ресурс и имат не малко нужди.

Малкият и среден потребител използва всекидневно ресурсите на облака напълно безплатно. Социалните мрежи като Facebook и Instagram, както и пощите на Google например, са създадени върху облачна основа и споделянето на снимки, информация и съобщения се осъществява и съхранява чрез облак.

За малките бизнеси пък цената за използване на облак са значително по-малки спрямо нуждата да инвестира, поддържа и обновява собствено оборудване и сървъри.

Мит №2: Само IT специалисти използват облака

Потребителите често разсъждават, че щом в разговор се намесва определена технология, тя е работа и занимание само на IT специалистите и се отказват предварително да я разберат и да вникнат в нейния смисъл. Точно този стереотип отблъсква хората и ги кара да странят от облака, които може да им помогне в бизнеса.

IT специалистите се занимават с развитието на облачните технологии в дадена компания само когато тя има специфични нужди (управление, настройка на определени сървъри, скалиране ресурсите и т.н).

Много по-често крайният потребител работи с улеснени инструменти за управление и може напълно сам да се справи с облачната услуга без да има притеснение дали има нужните умения, или не.

Мит №3: Облачните технологии не са сигурни

Потребителите трудно се доверяват на услуги, които са виртуални. Сигурността и защитата на данните наистина са сред най-важните неща. Малко компании със собствени сървъри обаче знаят, че времето, в което обичайно фирмите разбират, че са хакнати най-често е над 2 години след като това се случи.

Облачната услуга е изцяло виртуална - тя не може да се докосне или види и затова имаме грешната интуиция, че далеч по-сигурно е да се ползват флашки и твърди преносими дискове. За съжаление, рисковете при тях са още повече, защото твърдият носител във всеки един момент може да се повреди и информацията да се изгуби перманентно. Облачните технологии имат предимството да репликират данните на няколко различни места и ако в случай на проблем изгубите информацията, можете да я възстановите. Именно това е едно от ключовите предимства на облачните технологии.

В заключение

Бизнесите могат да се възползват от облачните технологии, като качат на тях своите системи, в които следят наличността на стоките - ERP или CRM системи, счетоводни софтуерни, приложенията, които разработват и т.н. Виртуалното пространство, което могат да получат в облака е неограничено и постоянно могат да увеличават ресурса, който им е нужен, а за обновяването, сигурността и достъпа за данните да се грижат далеч по-обучени, квалифицирани и компетентни специалисти.

Още за автора:

Георги Димитров има над 10 годишен опит в разработването и оптимизацията на уеб-базирани приложения и електронни магазини, както и във внедряването на инфраструктурни решения от ново поколение в областта на облачните услуги и менажираните хостинг решения. Управляващ партньор е на една от водещите хостинг компании у нас - Delta.bg, част от Delta HighTech.

Още за Delta.bg

Delta.bg проектира, изгражда и управлява индивидуални cloud сървърни и инфраструктурни решения според нуждите на всеки бизнес. Вече над 12 години компанията променя дигиталната среда в България, предоставяйки надеждни услуги, като VPS Cloud сървъри, наети сървъри, колокация и специализирани хостинг платформи.