Киберпрестъпниците прилагат все по-често универсални злонамерени програми, с помощта на които могат да извършват атаки от различен тип, твърди изследване на компанията за сигурност Лаборатория Касперски, предава technews.bg.

Анализ на 60 хиляди ботнета (мрежи от инфектирани устройства) показва, че техните собственици се насочват към използване на мултифункционални злонамерени програми, които могат да се модифицират за различни задачи - напр. разпращане на спам, организиране на DDoS атаки или разпространение на банкови троянци.

През първата половина на годината делът на т.нар. "задни вратички" (бекдор) е нараснал двойно - от 6,6% през втората половина на 2017 г. до 12,2% - от общия брой злонамерени програми, циркулиращи в ботнетите.

Бекдорът няма специфично предназначение, но позволява дистанционно контролиране на заразената система. Такива програми дават на киберпрестъпниците широк набор от функции - от съхраняване на екранни снимки и натискания на клавиши до пряко управление на устройствата.

В периода януари-юни 2018 г. делът на програмите-зареждачи се е увеличил до 12%, спрямо 5% в предишните шест месеца. Популярността на тези злонамерени програми се дължи на това, че позволяват зареждане в инфектираната система на допълнителни компоненти за реализация на едни или други атаки.

Наблюдава се също ръст в популярността на криптомайнерите. Делът им през полугодието е нараснал от 2,7% до 5%. Тези програми се разпространяват все по-активно, тъй като ботнетите се разглеждат като инструмент за добив на криптовалута.