Едва ли има човек, който да не е чувал за 5G. В основата си технологията е еволюция на мобилните мрежи, които в България се използват още от 90-те години на миналия век.

1G се поява в Япония през 1979 година и използва аналогови технологии за провеждането на телефонни обаждания. Голямата промяна идва със създаването на 2G. Това на практика са GSM мрежите, позволяващи мобилните обаждания и пращане на SMS-и. От 1997 година 2G позволява и пращането на мейли, като скоростта на сваляне на данни от интернет е 0,2 Mbps.

3G мобилните мрежи на практика позволяват ползването на интернет от смартфона. Скоростите са 10 пъти по големи и достигат до 2 Mbps.

4G надгражда 3G, позволявайки 10 пъти по-високи скорости. Тегленето на данни става с около 100 Mbps. Благодарение на 4G можем да гледаме филми и клипове от смартфона, да скролваме в социалните мрежи и да ползваме телефона като рутер.

Както може би се досещате 5G също увеличава максималната скорост на теглене и качване в интернет 10 пъти. Максималните скорости могат да достигнат до 1Gbps.  Технологията обещава да революционизира редица сфери от обществено и икономическо значение - нещо, непостижимо с 4G.

Мрежите от пето поколение са еволюция на добре позната технология

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Въвеждането на 5G вещае нова дигитална революция и е предпоставка за масовото внедряване на интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект, безпилотен градски транспорт, доставки с дронове и облачни услуги от нов тип.

Възможните ползи няма как да не ни накарат да се запитаме един важен въпрос - Как се справя България с внедряването на 5G и колко бърза е връзката у нас?

Най-бързата 5G мрежа в България

Изследване на "Активни потребители" разкрива реалното състояние на мрежите от пето поколение у нас. Организацията измерва 27 точки в 9 български града, за да провери коя е най-бързата 5G мрежа.

Тестовете покриват площади, гари, паркове и места, където има повече хора. Проверените градове са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Банско и Хисаря.

Резултатът от изследването разкрива, че 5G мрежите на А1 предлагат най-високата скорост.

Разликата с останалите телекоми е съществена.

Средната скорост за изтегляне на данни в 5G мрежата на A1 е 759.54 Mbps, в тази на Теленор - 457.02 Mbps, а в тази на Vivacom - 339.93 Mbps. Средната скорост за качване на данни е 69.48 Mbps при А1, 63.18 Mbps при Теленор и 50.55 Mbps при Vivacom.

В София и трите телекома са показали високи скорости с предимство на А1 - средно 801 Mbps, Telenor 756 Mbps и Vivacom 663 Mbps.

Единствено А1 предлага толкова високи скорости, колкото в столицата и в локациите, включени в изследването, които са в други части на България.

Добър пример за това е морската ни столица - Варна.

Скоростта на 5G във Варна е 847 Mbps за А1. За Telenor е 402 Mbps, а за Vivacom - 121 Mbps.

A1 предлага най-бързите 5G скорости у нас

Снимка: Активни Потребители

А1 е и операторът, предлагащ най-много 5G планове. Във всички тях обаче скоростта е максималната. Световната организация Ookla също дава най-високата си оценка за мрежата на А1 у нас.

5G мрежата на А1 покрива над 75 града и курорта.

Добрите резултати на А1 се дължат на факта, че компанията прави най-голяма инвестиция и печели честотната лента 3600-3700 MHz. Именно тази честота позволява най-високите скорости. A1 може да се похвали и с това, че откри първата 5G базова станция в България.

Така най-вероятно А1 ще остане лидерът в 5G скоростите и в бъдеще.

Развитието на мрежите от пето поколение по света и у нас

Първата страна, която извършва масов преход към 5G е Южна Корея. Това става още през 2019 година.

Очаква се през 2025 година 65% от световното население да има достъп до 5G.

Китай и Япония са другите страни, с голямо 5G покритие. Еврапа обаче не изостава много. Мрежите от пето поколение се развиват бързо във всички страни от ЕС.

Тук България заслужава похвали, защото страната ни успява да предложи по-високи от средните скорости.

Градовете ще бъдат трансформирани благодарение на технологии, разчитащи на 5G

Снимка: iStock by Getty Images

Един от последните доклади на Ookla, разкрива кои са световните столици с най-високи 5G скорости. София се нарежда на 12-о място, изпреварвайки Япония, Сингапур, Австралия и Тайланд.

Скоростта на 5G в столицата ни е само малко по-бавна от световните технологични столици Пекин, Тайпе и Хелзинки.

София изпреварва редица европейски градове, като Лондон, Париж, Рим, Мадрид, Берн, Дъблин, Варшава, Прага, Будапеща, Амстердам и други.

Икономическите ползи от 5G

Мобилните мрежи от пето поколение са основният двигател на очакваната трансформация на икономиката ни. Тя ще позволи по-дълбока автоматизация, а ползите от това ще се усетят от всички.

На първо място градският транспорт ще може да стане безпилотен. Това би могло да направи графиците му много по-удобни и стриктни. Трафикът също ще намалее. Автономните превозни средства ще подобрят логистиката и транспорта на стоки.

Големите производители ще могат да разчитат на по-голяма роботизация. Автономни машини ще се свързват в мрежа и ще работят координирано. Пращането на данни ще позволи контролът им да се осъществява дистанционно - от IT специалист, работещ от дома си.

Анализ на IHS Markit сочи, че благодарение на широката интеграция на 5G има потенциал да се отключат до 12.3 трилиона долара приходи в широк спектър от икономически сектори, като това ще стане до 2035 година.

Що се отнася до новите работни места, то консервативни оценки за бъдещото десетилетие сочат, че броят им ще бъде над 20 милиона, компенсирайки тези, изгубени от автоматизацията. Последните обаче са свързани основно с вършенето на монотонни дейности.

5G ще улесни ежедневието ни заради по-бързата скорост и ниското времезакъснение.

5G ще улесни ежедневието ни заради по-бързата скорост и ниското времезакъснение

снимка: iStock

5G ще направи революция и в медицината, защото медицинските роботи и извършването на операции с тях ще стане много по-прецизно. Новото поколение робо-хирурзи ще позволят сложни операции да се правят и в по-малките градове.

Не на последно място 5G има възможност да повиши енергийната ефективност на икономиката, тъй като времето на много от процесите по производство и транспорт ще се съкратят.

Обикновеният потребител пък ще може да се наслаждава на 8K видео съдържание, и виртуална реалност от ново поколение.

Благодарение на истински бързият 5G интернет на А1, България има възможността да се превърне в една от най-атрактивните държави за технологични инвестиции.

Бързата 5G мрежа у нас ще допринесе много за развитието на икономиката ни, а ползите от това ще се усетят от всички.

*В материала има продуктово позициониране