Бившата служителка на Facebook, Франсис Хоугън, ще свидетелства пред Конгреса на САЩ. Тя ще разкрие как компанията на Марк Зукърбърг знае за вредните ефекти от употребата на социални мрежи от подрастващи, но не прави нищо по въпроса, защото "поставя печалбата пред хората".

Американката разполага с хиляди страници от вътрешни документи на Facebook. От тях се вижда, че алгоритмите дават предимство на постове, които "подтикват, привличат и задържа потребителите".

В мнозинството от случаите обаче това са постове, които предизвикват гняв, омраза, отвращение и негативни емоции у потребителите. Така на практика Facebook спомага за "онлайн епидемията от насилие".

Хоугън разкрива, как Facebook се е опитал да "потули" изследване, според което социалните мрежи вредят на психиката на подрастващите, създавайки им грешна представа за тяхното тяло. Това води до проблемна самооценка и мисли за самоубийство при редица млади потребители на Instagram и Facebook.

Хоугън информира за пръв път обществеността и за таен списък със специални потребители, които не са обект на обичайните алгоритми за модериране във Facebook.

Една от големите критики на доскоро пазилата анонимност бивша служителка е липсата на контрол над съдържанието извън англоезичната сфера на Facebook. Това е спомогнало дейността на нарко картели и терористи.

Хоугън ще поиска от американските конгресмени да въведат по-строги регулации над интернет гиганта, който се сблъсква с голяма криза в репутацията си след вчерашния си срив.

Трийсет и седем годишната Франсис Хоугън е работила като продуктов мениджър в компанията, докато не напуска Facebook през май 2021 г. По анонимен път тя публикува доста от информацията, с която разполага.

Изслушването й пред комисията по търговия на американския Сенат е посветено на влиянието на социалните мрежи върху младите потребители.

Според откъси от предварителните показания, Франсис Хоугън иска да призове сенаторите да въведат регулации върху Facebook, каквито известен брой от конгресмените обещават да приемат.

"Когато осъзнахме, че тютюневите компании прикриват вредите, които причинява пушенето, правителството предприе мерки. Когато установихме, че колите са по-сигурни с обезопасителни колани, правителството предприе действия. Умолявам ви да направите същото и сега", гласи откъс от показанията на Хоугън.

"Ръководството на компанията знае начини да направи Facebook и Instagram по-сигурни, но не предприема необходимите промени, защото поставя огромните си печалби пред хората. Така компанията става безотчетна", се допълва в изказването на бившата служителка.

Нейните разкрития допълнително разпалиха критиките срещу Facebook, чиито четири платформи - две социално мрежи (Facebook и Instagram) и две мобилни чат приложения (WhatsApp и Messenger), са използвани всеки месец от близо 3,5 милиарда души.

Платформите бяха засегнати от "най-сериозния регистриран някога" срив, правейки продуктите на Facebook недостъпни за близо 7 часа.

Сривът, причинен от "грешна конфигурация на рутерите, координиращи трафика между сървърите", доведе до загуба от 6 милиарда долара за Марк Зукърбърг.

Много потребители се оплакаха, че са били отрязани от близките си, както и че бизнесът им е пострадал, в следствие на срива.

Съществуват и притеснения, че разкритията на Франсис Хоугън ще доведат не до необходимите регулации, а до нови вълни от цензора в социалната мрежа. Защитниците на свободата на словото смятат, че това би било изгодно за много от рекламодателите, които искат социалните мрежи да са "изпълнени с усмивки и щастие", защото така могат да продават по-добре продуктите си.