Франция и Германия застават за плановете за създаване на европейска екосистема за изчисления в облак, която да се стреми да намали зависимостта на Европа по отношение на облачни услуги от гиганти от Силициевата долина като Amazon, Microsoft и Google, съобщава Ройтерс.

Проектът, наречен Gaia-X, ще установи общи стандарти за съхранение и обработка на данни на сървъри, които са разположени локално и съответстват на строгите закони на Европейския съюз относно поверителността на данните.

Говорейки в четвъртък в Берлин, германският министър на икономиката Петер Алтмайер определи Gaia-X като "лунна мисия", която ще помогне за утвърждаването на технологичния суверенитет на Европа, и прикани други страни и компании да се присъединят.

"Ние не сме Китай, не сме Съединените щати, ние сме европейски държави със собствени ценности и със собствени икономически интерес, който искаме да защитим", посочи от Париж френският му колега Брюно льо Мер на съвместна видеоконференция.

Инициативата идва в момент, когато Франция и Германия засилват икономическото си сътрудничество, за да компенсират въздействието на пандемията от коронавирус. И двете водещо европейски държави подкрепиха общ план за икономическо възстановяване на ЕС, докато Берлин обяви свой нов пакет от фискални стимули за германската икономика.

Като първоначална стъпка 22 френски и германски компании ще създадат фондация с нестопанска цел, управляваща проекта Gaia-X, който не е замислен като пряк конкурент на "свръхголемите" американски доставчици на облачни услуги, а вместо това ще реферира общ набор от европейски правила.

"Изграждането на европейска алтернатива е възможно само, ако играем колективно", заяви Мишел Полин, изпълнителен директор на независимия френски доставчик на облачни услуги OVHcloud.

Важна концепция в основата на Gaia-X е "обратимостта", принцип, който позволява на потребителите лесно да сменят доставчици. Първите облачни услуги трябва да бъдат предложени през 2021 година.

Според анализатори от компанията Gartner обаче вече е твърде късно, като те прогнозират, че глобалният пазар за публични облачни услуги ще нарасне със 17% до 228 милиарда долара още тази година. "Водещите доставчици на изчисления в облак вече се придвижват бързо за изграждането на този пазар", посочи пред Ройтерс анализаторът на Gartner Рене Бюст.