Хакерската група Lazarus Group, зад която според американските власти стои Северна Корея, е намерила начин да проникне дистанционно във всеки компютър на Apple, засегнат от мащабна операция.

Групата първоначално регистрира фирма, носеща името JMT Trading. Изглеждащо като напълно нормално дружество, притежаващо хубав и добре работещ сайт, учреждението предлага приложение за закупуване и продажба на криптовалута с отворен код. Именно в него обаче се крие опасен алгоритъм, който предоставя пълен достъп до устройството, веднъж след като то се използва от него.

Все още не е ясно колко за засегнати от въпросното приложение, както и какви са вредите, настъпили от нерегламентирания достъп до компютрите на Apple. Макар и многократно инсталирано, приложението все пак не е попаднало в Store-а на Apple, а се е разпространявало между потребители, клиенти на различни борси.

Опасността обаче е на лице и в момента службите в САЩ, заедно с програмистите на Apple взимат допълнителни мерки за предотвратяване на последващи слоупотреби.