Шефът на виетнамската компания за добив на криптовалута Sky Mining, Ли Мин Там, е избягал от страната с 35 млн. долара, съобщава Newsweek, позовавайки се на виетнамския сайт VnExpress.

Група от 20 инвеститора в компанията Sky Mining изпаднали в шок, когато видели, че главният офис на компанията е затворен, а логата - премахнати. Междувременно шефът на крипто-фермата бил неоткриваем и не си вдигал телефона.

Инвеститорите се обърнали към полицията, където съобщили за кражбата, но и споделили, че в момент на гняв са отправяли заплахи към роднините на шефа.

По думите на заместник-директора Ли Мин Хию, собственикът на компанията най-вероятно е избягал в САЩ.

Сюжетът обаче се оказал една идея по-завързан, след като шефът на Sky Mining пуснал 44-секундно видео, в което заявил, че всеки ще си получи парите и дори печалбите. Ли Мин Там заявил още, че е изчезнал по здравословни причини.

Инвеститорите обаче твърдят, че все още не могат да се свържат с боса, а машините за добив на криптовалута - липсват.

Те открили, че хора представящи се за поддържащ персонал набързо изнесли над 600 от компютрите.

"Трябва да се крия, за да оцелея", заявява избягалият с 35-те милиона долара собственик.

Sky Mining стартира дейността си през март 2018 г. и оттогава хиляди компютри и множество офиси. Компанията организира и специални мероприятия в големите виетнамски градове, като Ханой и Хо Ши Мин, където обещаваше "сигурна възвръщаемост и печалба на ивеститорите". Структурата на Sky Mining обаче напомня пирамида, защото участниците, които канят нови инвеститори в проекта, получат допълнителни комисионни.