Американските технологични гиганти Amazon, Google и Microsoft се стремят да постигнат споразумение с Boeing на стойност един милиард долара за развитието на облачния бизнес на самолетостроителната компания през следващите няколко години, предава БНР.

Според източници, цитирани от дигиталната медия за технологични новини The Information, трите компании участват в тръжната процедура за сделката, която има голямо значение, особено за Microsoft и Amazon, тъй като и двете са базирани в района на Сиатъл, където е и централата на Boeing.

Освен разработването на облачни технологии, Boeing също така започна по-рано този месец да разширява капацитета си за преобразуване на самолетите 737-800 от пътнически в товарни превозвачи.

Производителят на самолети ще отвори две линии за преобразуване, първата от които трябва да заработи в началото на 2022 г. Boeing изчислява, че през следващите 20 години ще бъдат администрирани 1500 преобразувания на товарни превози, за да се отговори на нарастващото търсене на доставки на товари.