Twitter се съгласи да се регистрира в Нигерия и да плаща местни данъци, за да сложи край на блокирането си в най-многолюдната африканска страна.

Това ще бъде голяма изненада за много нигерийци, които предположиха, че нигерийското правителство е отстъпило след месеци на преговори, пише Би Би Си.

Нигерия спря компанията за социални медии миналия юни, след като тя изтри пост от президента Мохамаду Бухари.

"Много от тези, които се държат лошо днес, са твърде млади, за да са наясно с разрушенията и загубата на животи, настъпили по време на Гражданската война в Нигерия. Тези от нас на полето за 30 месеца, които преминахме през войната, ще се отнасяме към тях на езика, който разбират", написа нигерийска президент, правейки препратка към гражданската война от 70-те години на миналия век в страната.

Twitter изтри поста заради нарушавана на стандартите на общността и подстрекаване в насилие.

Той обвини Twitter, че е на страната на сецесионистите, които искат да се отцепят от Нигерия.

Нигерийското правителство излезе с няколко искания към Twitter, като до изпълнението им платформата е блокирана за онлайн потребителите в страната. Исканията са:

  • Регистрация на дейността и плащане на данъци в Нигерия
  • Назначаване на местен представител, който да е правителствено лице
  • Директна комуникация между държавни служители и Twitter за управление на забранено съдържание, което нарушава правилата на общността на Twitter
  • Спазване на нигерийските закони

Twitter не е коментирал официално какво е направил, за да му бъде разрешено да работи отново в Нигерия. По данни на Би Би Си социалната мрежа се е съгласила с голяма част от исканията.

Този ход позволява на милиони хора в най-гъсто населената нация в Африка да използват платформата отново.