Американските власти продължават да обсъждат въпроси, свързани с потенциалната опасност, която популярната услуга за кратки видеоклипове TikTok представлява за националната сигурност на страната.

Роб Джойс, ръководител на отдела за киберсигурност в Агенцията за национална сигурност на САЩ, нарече приложението "китайски троянски кон", който представлява дългосрочна заплаха за сигурността на страната.

Според Джойс американските власти трябва да следят отблизо китайската компания ByteDance, която е компанията майка на TikTok, за да избегнат инциденти, свързани със сигурността в дългосрочен план след 5, 10 или 20 години.

Той смята, че Китай е "доставил троянски кон в крепостта", за да "манипулира данните" по начин, който "искат да демонстрират на населението на САЩ", като например съдържание, предизвикващо разделение. Платформата може да се използва и за премахване на неща, които карат Китай да изглежда зле.

Източникът отбелязва, че правителствени служители и експерти по киберсигурност многократно са изразявали загриженост относно начина, по който ByteDance обработва данните на 150-те милиона американски потребители на TikTok.

Много от тях са склонни да смятат, че американският бизнес клон на компанията не е достатъчен, за да гарантира сигурността. Към момента на федералните служители в САЩ е забранено да използват TikTok на служебни устройства. Освен това Министерството на правосъдието наскоро започна разследване, в което се твърди, че платформата за кратки видеоклипове се използва за шпиониране на журналисти.