Британският регулаторен орган не изключва възможността да наложи глоба от 27 млн. паунда (29 млн. щ. долара) на социалната мрежа TikTok за неправилно обработване на защитени данни на деца.

Службата на комисаря по информацията на Обединеното кралство (ICO) издаде така нареченото "известие за намерение" за TikTok с "предварително становище", че социалната мрежа е нарушила закона за защита на данните в Обединеното кралство от май 2018 г. до юли 2020 година. Разследването на компанията е започнало още през 2019 година.

Според ICO е възможно TikTok да е обработвала данни на деца под 13 години без родителско съгласие, да не е предоставила на потребителите лесна за разбиране информация и да е обработвала "специални категории лични данни", като раса или етническа принадлежност на потребителите, без да има законни основания за това.

Според ICO компаниите, които предоставят цифрови услуги, имат правно задължение да защитават неприкосновеността на личните данни, а TikTok не е изпълнила това задължение. Въпреки това ICO подчертава, че становището е предварително и на този етап няма официално заключение за нарушение на закона за защита на данните или глоба. Въпреки това, ако бъдат открити такива нарушения, TikTok е заплашена от глоба в размер на 4% от годишните приходи на социалната мрежа в съответствие със закона на ЕС, към чиито разпоредби Обединеното кралство все още се придържа.

Сега TikTok има 30 дни, за да отговори. Ако представителите на компанията са достатъчно убедителни, ICO може да намали глобата или дори да я отмени изцяло. Представители на TikTok вече заявиха, че не са съгласни с констатациите на ICO и подготвят официален отговор.

По данни на ICO отделът наблюдава общо 50 онлайн платформи, които обработват данни на деца. Към момента се водят шест разследвания срещу дружества, за които регулаторният орган вече е преценил, че "не са взели достатъчно сериозно" задължението си да защитават децата.

Платформата TikTok е изключително популярна сред тийнейджърите и има повече от 1 милиард потребители месечно в цял свят. Миналата година нидерландският регулатор глоби социалната мрежа със 750 000 евро (723 371 щ. долара) за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на децата и за непредоставяне на изискваната от закона информация на нидерландски език. TikTok обжалва глобата, но резултатът от процедурата все още не е известен.

В продължение на години TikTok успешно избягваше вниманието на западните регулаторни органи, които се фокусираха върху американски компании като Facebook и Google, но с влошаването на глобалната геополитическа ситуация това се промени. Западни служители изразиха загриженост, че китайската платформа може да предостави на Пекин задни вратички за шпиониране на потребители от цял свят. По-специално, още в ерата на президентството на Доналд Тръмп, последният се опита да лиши TikTok от американското ѝ подразделение, като го принуди да бъде продадено на по-"надеждни" компании.