Виетнам се подготвя да въведе в действие нов закон за киберсигурността, който изисква от световните технологични компании да създават свои местни офиси и да съхраняват данни на местно ниво - независимо от молбите на Facebook, Google и други големи фирми да не въвежда такава норма, сочи правителствен документ, за който съобщава Ройтерс, цитирана от technews.bg.

Виетнамските депутати одобриха новия закон през юни. Те отхвърлиха възраженията от страна на бизнес-общността, правозащитните групи и западните правителства, включително това на САЩ. Въпросните организации заявиха, че мярката ще подкопае икономическото развитие, дигиталните иновации и допълнително ще потисне политическото напрежение.

Google, Facebook и повечето други големи технологични компании се надяваха, че проектонаредбите за прилагането на закона ще смекчат разпоредбите, които ИТ гигантите смятат за най-нежелателни. Тези надежди обаче едва ли ще се реализират. Според документа, ИТ компаниите или ще влязат в конфронтация относно спазването на новата норма, или ще напуснат страната.

Новото проекторешение изисква компаниите, които предоставят набор от услуги, включително електронна поща, социални медии, видео, обмен на съобщения, е-банкиране и електронна търговия, да създават свои офиси във Виетнам, ако събират, анализират или обработват лични потребителски данни.

Дружествата също така ще трябва да съхраняват широк спектър от потребителски данни - вариращи от финансови отчети и биометрични данни до информация за етническа принадлежност и политически възгледи - в границите на Виетнам.

Facebook и Google, които са масово използвани в страната, нямат местни офиси, нито локални центрове за съхранение на данни. Те се възпротивиха на въпросното изискване за "локализация".

Говори се и за други части от новия закон, които "укрепват правомощията на правителствените онлайн полицейски служби". Налице са притеснения, че така новият закон ще улесни органите да изземват данни за клиентите и ще застраши местните служители с арести.