Коментари - НАСА успя да върне „паметта” на ”Кюриосити” | IT.dir.bg
назад

НАСА успя да върне „паметта” на ”Кюриосити”

Специалистите на НАСА успяха да възстановят работоспособността на част от паметта на бордовия компютър на марсохода „Кюриосити”, която излезе от строя преди две седмици, съобщи Лабораторията за реактивно движение на НАСА, цитирана от "РИА Новости" и "Фокус".

Обратно в новината

Коментари - НАСА успя да върне „паметта” на ”Кюриосити” | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е това е.... отворихте очите на НАСА за лошата флаш памет. Направо ме разбихте.... Проект за 2,5млрд, а пък тези "лаици" в НАСА да вземат да и ръгнат една проста флашка.... Не зе излагайте хора.... това са технологии, които вървят около 15-20 години преди масовия консуматорски пазар. За пример вижте 60-те години, когато се развива програмата Аполо с какво са оборудвани корабите.... пак да повторя 60-те години на 20-ти век...

Тези флаш памети имат ограничен брой възможни записи на тях (средно 50 000) ако софтуера е написан неправилно или е бъгав им изпива сока за нула време. Аз така си прецаках първата флашка на която бях сложил линукс заради SWAP файловата система на нея.

Обикновените флашки са най-зле. Те нямат и контролер за "дисковото" пространство. Не стават за ОС и бази данни - много бързо се прецакват. След тях са флаш картите, но и те са как уцелиш по мои наблюдения. След това идва SSD, което вече е нещо стабилно. И цената обаче за хубавите модели е стабилна. Но при цената на марсохода - една сума за висок клас SSD от порядъка на 1TB за 35 000 долара ми се струва смешна.

Всъщност не е баш така. Преди 5 години за целите на едно специфично приложение, собственоръчно съм проверявал колко цикъла запис държат флаш паметите. За 3 седмици ги докарах ги до над 24 милиона без грешка и се отказах. Естествено проведох теста в офис условия - 20С.

Гинко билоба , и гинко прим - на апчета у ауспуха !

липсваше ми твоята информация,любопитко.давай смело напред.стискам ти палци!и на инженерите на Земята-също.

...много ми е интересно каква информация ползваш от това техническо "недоразумение" ...

Хубавото на флаш-паметите е, че имат контролер, който може да изолира дефектните части и те да не се ползват. А иначе, каквато и да е техниката, фал винаги може да стане. Важното е да се съвземеш и да продължиш нататък. Успех на Любопитко и тайничко се надявам най-голямото му откритие все още да предстои.

А хард дисковете нямат ли ? Не разбрах какво толкова му е хубавото. Самия контролер обикновено дава проблемите и случая май е точно такъв.

Ами хард-дисковете имат доста по-нисък праг на търпимост към вибрации, влага, температура и прах. На другия край са "обикновените" памети, които издържат много, но при дефект си заминават целите. А флаш-паметите са някъде по средата, взимайки хубавото и от едните, и от другите.

Давай Кюри, Много ти се кефим. Снимай и пращай инфо. Снимай ни и някой марсианец !

Айзък Азимов го беше описал вече този случай в един свой роман...

дали слънчевата активност в последно време не е разбишкала връзките в компютъра на ровъра. или пък са го претоварили със задачи за кратко време.

Ти като за кратко си запълниш цялата USB флаш памет претоварваш ли я ? А като има слънчеви, магнитни и т.н. бури "разбишкват" ли и се връзките ? Прочети малко повече за паметите работещи съз заряд в плаващ гейт и помисли по въпроса какво прави йонизиращото лъчение със такива заряди ... Ще получиш малко по-научно обоснован отговор на въпроса си.

Никакъв проблем няма да се увреди паметта от слънчева или космичческа радиация. На Марс няма магнитно поле и всяка слънчева активност се отразява в много по-голяма степен.