В края на февруари специалистите бяха принудени да превключат марсохода на дублиращ бордови компютър, заради проблеми с флаш паметта на основния компютър. Работата по научната програма бе спряна и засега не е възобновена.

През почивните дни учените продължиха да изясняват състоянието на компютърната памет. „Тези тестове ни дадоха много информация за ситуацията с паметта. Вече можем да записваме нови данни в много участъци от паметта, които пострадаха от повредата, и разчитаме по-нататъшната работа да направи достъпни още повече участъци”, посочи заместник-ръководителят на проекта Джим Ериксън.

През тази седмица учените смятат да инсталират две нови програмни „кръпки”, които ще позволят да се променят процедурите за работа с паметта по такъв начин, че последствията от повредата да не пречат на нормалната работа на марсохода.

Шестколесният робот е най-усъвършенстваният, който някога е бил изпращан на друга планета. Той кацна в района на кратера Гейл на Марс на 6 август м.г. Първоначално беше предвидено "Кюриосити" да работи в района на кратера две години, но НАСА възнамерява да удължи този срок до 5 години. Главната цел на тази експедиция е да отговори на въпроса дали някога на Марс са съществували условия за зараждане на живи организми. Проектът струва на НАСА 2,5 милиарда долара.