Коментари - Нова клавиатура засенчва QWERTY при смартфоните | IT.dir.bg
назад

Нова клавиатура засенчва QWERTY при смартфоните

Нова клавиатура на смартфоните позволява на техните притежатели да пишат с 34 процента по-бързо, отколкото ако използват добре познатата клавиатура Qwеrty, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Нова клавиатура засенчва QWERTY при смартфоните | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Иновациите, целящи все по-висока мануална скорост, не трябва да визират превръщане на човека в робот, при който скоростта е самоцел и единствен критерий за качество. Това е психологическият аргумент. А техническият аргумент е, че прекалената скорост води до повече грешки - именно защото човекът не е робот. Тук говорим за писане, което е свързано с мислене и ползване на латинска азбука. 95 % от българите, ползващи компютър, са като схванати, когато им се наложи да пишат на "БДС". Очаквам пазарът да изхвърли kalq. Също очаквам към 2030 г. латиницата да стане официална азбука, паралелна с местната, във всички държави.

разтърсете се преди няколко години имаше разработки на клавиатури за кола. после погледнете стенографските клавиатури. за съжаление пак някой нещастник (99%) се опитва да прокара поредната неефективна простотия.

Става дума за клавиатура, която трябва да служи за английски език. В случая ни се предлага клавиатура за немски език - уважаван, но регионален. А стенографската клавиатура наистина я има от много време. Дори QWERTY клавиатурата я има във извит дизайн, за да се пише по-бързо на нея. Новото - добре забравено старо. Не се връзвайте на всички търговски иновации.

говорим за въвеждане базирано на последователност а не единични натискания, и за клавиатури с 5-10 клавиша.

тази клавиатура я имаше още на първият Ipad...

Тази клавиетура няма да оцелее и година , не отричам преимуществата и .Но с 8 ядрените процесори е безпроблемно вкарването на програма която да разчита човешкия говор и възпроизвежда в писмен вид .Доста закъсняло изобретение.

Може би си прав, но не се ли замисляш че има ситуации в които не е уместно да говориш на телефона, а е по-дискретно да напишеш нещо с клавиатурата? А я си представи малко, затворено помещение с много говорещи на телефона си хора? Ще луднеш бързо май френд...

Защо не изгледаш в YouTube няколко клипчета с автоматично генерирани (от разпознаване на говор) субтитри? При това не е трябвало да го правят в реално време...

всички тук коментирате писане с 10 пръста, а не съобразявате че на смартфона се пише най-често с два пръста. Така че тук въпросът е дали новата клавиатура ще ускори писането с двата палеца:)

Пише "натискат с палците" - става дума за писане с 2 пръста, както се прави с мобилен телефон. Палец на български е късия дебел пръст на ръката, а на руски и в някои области на България - означава "пръст".

Хубаво , но защо на снимката виждаме aйфонската/айпадска разделена QWERTY клавиатура ???

ааа не аз тва съм го патентовал ей...къде сте тръгнали

Я да се скрият тези! Те и от БАН предложиха нова фонетична, ма явно само те си пишат на нея ... 20 г влизам у къщи през вратата, все ще се намери някой, който да ме учи или кара да влизам през прозореца / разбирай да пиша на "правилна" клавиатурна подредба.

Най-правилната наредба за български е БДС! За разлика от QWERTY, която е проектирана да ОГРАНИЧАВА скоростта на писане, защото ранните пишещи машини блокирали при твърде бързо последователно натискане на клавиши, БДС е идеална за бързо писане с десетопръстна система - всичките гласни на лявата ръка, чести комбинации от съгласни като "пр" и "ст" удобно разположени за дясната.

qwerty е като БДС, но за английски. много филми гледате и гллупости четете. преписал съм доста текст и на двата езика, БДС е правилна за бг текст а querty за английски. Банаджиите не измислиха нещо, само преместиха 2-3 букви и излъгаха, че е стандартизирано по БДС. Първата им версия беше още по-зле, приличаше (твърде) на това как изглежда фонетична на немски лаптоп.

Да му мислят тези дето бодат кбд-то с 1 пръст :)))

И що за идиот трябва да е човек за да си причинява тази мъка да пише половин час от телефона си ?!?

Например - тежко влюбен...

За щастие това отминава бързо, а има вероятност да те откаже завинаги от писането на смс-и :)...

Отдавна е измислено. За съжаление е българска идеята :). Подредбата БДС е оптимизирана за писане на български език, като най-често използваните букви О, Н, Т и А са поставени така, че да се печатат с по-силните пръсти - показалец и среден. Подредбата е от типа подредби при които гласните и полугласните са поставени от едната страна на клавиатурата, а повечето съгласни - от другата (с цел двете ръце да се редуват възможно най-често). Българските машинописци редовно печелят международни състезания по машинопис,(Космос, 1964 г.)[1] печатайки със скорост от над 1000 знака в минута, което е съизмеримо със скоростта на говорене. Обяснението за този феномен е просто. Съставянето на подредбата на машинописната клавиатура е съобразено със зависимостите между честотата на срещане на всяка буква в българския език, както и с тези между гласни и съгласни, и анатомията на ръката. С тези въпроси в България се е занимала комисия от машинописци[2] стенографи при Народното събрание през 1907 1908 г. Въз основа на резултатите от това изследване е била разработена клавиатурата за десетопръстно писане на кирилица. (Това обяснява наличието на разлики при клавиатурите за руски, украински и другите ползващи кирилицата езици.)

QWERTY-то е оптимизирано по абсолютно същия начин за писане на английски. Та, БДС не са измислили топлата вода, нито колелото.

QWERTY е частично оптимизирана. Има доста по-добри от нея, но са почти неизвестни.

При създаването на подредбата QWERTY през 1868 г., основната цел на изобретателя на първата практическа пишеща машина Кристофър Шолс е била да не се оплитат чукчетата при бързо писане на английски език, затова подребата е целенасочено направена да налага бавен темп на писане.

Аз за QWERTY-то съм чувал, че било нарочно песимизирано, щото първите пишещи машини не смогвали на напъна и засичали... Дали са градски легенди не знам.

Ficho

QWERTY не е оптимизирано така. Наредбата на този стандарт води началото си от първите пишещи машини и целта й е била да не се засичат чукчетата на пишещата машина, а удобството на пишещия въобще не е било на дневен ред. Ергономичната подредба за англйски се нарича DVORAK и е измислена чак през 1936.

Пак се изказа неподготвен, Чуждолизец Храбър... Вече ти стана навик, изглежда!

Radoslav Martinov

Глупости, квертито е измислено от Ремингто за да забави писането, защото първите им машини са били несъвършенни и са срещали перата на буквите при бързо писане.

бъркаш БДС със "новата фонетична" на БАН - тя не е БДС, нито се очертава да бъде някога. традиционната фонетична дойде някъде около имко и правец, от там е (пак епъл са намесени :)

Историята на qwerty е малко по-различна ... при първите пишещи машини всяка марка си е подреждала клавишите по свой начин и така докато не излиза модел на Ремингтън (ако не се лъжа), който определя доминиращия дизайн до момента. Станал е толкова популярен и съответно е определил как да се подреждат клавишите по 2 причини най-вече - не се оплитали буквите и хитър рекламен трик - мн бързото изписване на Typewriter - тъй като буквите са на един ред :)

Алоо прочели сте нещо в wikipedia преди половин час и сега претендирате, че много знаете... шшш

Добре де, представи си, че хората може наистина да знаят тези факти. Защо си мислиш, че всички са тъпунгери като теб?

Fast Taker

Аз пък това го знам още преди да я има Wikipedia-та.

Отдавна е измислено. Нарича се БДС клавиатура, където подредбата разделя гласни и съгласни букви на на лява и дясна ръка. Подредбата БДС е оптимизирана за писане на български език, като най-често използваните букви О, Н, Т и А са поставени така, че да се печатат с по-силните пръсти - показалец и среден. Подредбата е от типа подредби при които гласните и полугласните са поставени от едната страна на клавиатурата, а повечето съгласни - от другата (с цел двете ръце да се редуват възможно най-често). Българските машинописци редовно печелят международни състезания по машинопис,(Космос, 1964 г.)[1] печатайки със скорост от над 1000 знака в минута, което е съизмеримо със скоростта на говорене. Обяснението за този феномен е просто. Съставянето на подредбата на машинописната клавиатура е съобразено със зависимостите между честотата на срещане на всяка буква в българския език, както и с тези между гласни и съгласни, и анатомията на ръката. С тези въпроси в България се е занимала комисия от машинописци[2] стенографи при Народното събрание през 1907 1908 г. Въз основа на резултатите от това изследване е била разработена клавиатурата за десетопръстно писане на кирилица. (Това обяснява наличието на разлики при клавиатурите за руски, украински и другите ползващи кирилицата езици.)

(откъде е препечатката?)

Нищо не си разбрал от статията, г-н патриот! Става въпрос, че клавишите не са разположени по цялата ширина на екрана на таблета/смартфона, и може да се пише с минимално местене на пръстите. Иначе си представи как пускаш таблета с едната ръка, за да си преместиш пръста до средата на екрана, за да натиснеш буква там...