Коментари - LED осветлението уврежда ретината, твърдят учени | IT.dir.bg
назад

LED осветлението уврежда ретината, твърдят учени

Екологичното LED осветление може да причини увреждания на ретината, сочат резултатите от испанско изследване, цитирани от ЮПИ.

Обратно в новината

Коментари - LED осветлението уврежда ретината, твърдят учени | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Синята светлина води до редица проблеми, сред които са нарушаване на Циркадния ритъм, потискане на отделянето на Мелатонин, чийто ниски нива се асоциират с ракови заболявания. Синята светлина е отговорна и за увреждане на очите, както е споменато в статията. По темата има много научни изследвания, като едва от няколко години насам се правят повече и повече, заради все по-масово навлизащите ЛЕД. Търсете в Интернет: "Hidden Blue Hazard? LED Lighting and Retinal Damage in Rats" "Blue light has a dark side" Едното е изследване публикувано в сайта на "Националния институт по здравеопазване свързано с околната среда", който пък е част от американското Министерство на здравеопазването. Другото е изследване на Медицинското училище към Харвард, публикувано в съответния сайт. Има и други изследвания като това на въпросната испанка.

Журналиста публикувал извадка от статията на д-р Рамирес се е опитал да даде собствена интерпретация на резултатите от едно научно изследване. The lights produce high levels of radiation in the "blue band" of the light ray rainbow, which, over time, can damage retinas, ThinkSpain reported. Dr. Celia Sanchez Ramos, an investigator at Madrid's Complutense University, said that the retina -- a highly-sensitive tissue covering the eye -- never regrow itself or be replaced once it has become damaged. Директните интерпретации на научни резултати от журналисти обикновено водят до грешни заключения ( сензацията е по-важна от истината). Само идиот ще гледа във светлинен поток от "blue band". Законодателите от цял свят са създали съответните закони, така че не бихте могли да закупите светодиоди с мощност във синята зона, която може да увреди каквото и да е. Когато подобни светодиоди се ползват за осветление пред тях е поставена леща покрита с бял фосфор така, че до вашата ретина достига само полезен за очите ви спектър.

За пръв път чуваме за полезен спектър за очите. Ще публикуваш ли научната ти разработка по темата за "полезните спектъри" в списание Наука? Диодите с бяла светлина емитират и синя светлина, ако не знаеш. И това не важи само за диодното осветление, а за флуоресцентното и дори с нажежаема жичка. Единствено количествата синя светлина се различават. В електромагнитния спектър няма бяла светлина. Бялата светлина се образува от миксиране на всички останалите светлини в спектъра. Бягал си от час по физика ми се струва.

Почвам да мисля, че се опитват да върнат старите енергоемки технологии. че нещо много малко ток се консумира напоследък. Един монитор с кинескоп консумира минимум 150 вата. Съвременен монитор - 20-30 вата. Една лампа с нажежаема жичка - минимум 40 вата и става да си осветиш килера. За нормална светлина 75 - 100 вата са необходими от които за светлина отиват 3-4 вата. Със светодиоди същата светлина е на цена 3-4 вата и винаги може да сложиш едно матово стъкло (светлинен филтър) за да свети по-равномерно а не толкова ярко.. Сами си направете сметката. Няма да се изненадам да обявят че топлоизолациите на сгради са вредни и да ги забранят.

А на ЦРТ монитора като не са точки.... Да добавим че най вреден е живота, че от него се умира.

Това пък са абсолютни глупости.Къде е консумацията на LED елементите за да излъчват радиация?Не може един модул,които консумира 30 пъти по-малко от обикновена ел. крушка да бъде по-вреден от нея.То си има физика.Сметнете и вижте?Това е все едно да кажеш,че ДВГ от 5 кубика изхвърля повече газове в атмосферата от ДВГ с 500 кубика.

ако твоят ДВГ с 5 кубика работи на 15000 об/мин, а оня с 500 - на 1000, първият ще изхвърля с 50 % повече газове от втория. Освен това за увреждане на ретината и миливатове са достатъчни, да те светна.

То май до сега половината свят е ослепял, а? Това, че някое олигофренче измисли, че "новите" екрани били с LED подсветка е долна инсинуация, понеже и преди беше така! Да не би тая кака да се опитва да ми обясни, че преди повече от две години, когато на бългаския пазар бумна, че има нови LED екрани на нормални цени (което си беше долна лъжа, защото един истински LED екран, на който диодите реално излъчват светлина, а не екран снабден с подсветка) - например Ейзо 22", който и сега е 4000-6000 Евро) подсветката на екраните е била осъществявана с технологията "лагерен огън" или "лампи с нажежаема жичка"? Я, всеки, който има стар телефон и не го използва да му свали горния панел и погледне екрана отдолу как е, дали ще открие малки светодиоди, разпределени равномерно по ръбовете на екрана? А самия факт, че не говори нищо за плазмените екрани и по-старите LCD (каквито са и така наречените "LED") само по себе си говори, че просто си търси внимание и (най-вероятно) или е навлязла с висока скорост в "критическата", или страда от някакви комплекси (та чак до там, че е успяла да събере цял екип около себе си...).

LED и LCD неса едно исъщо. При LCD подсветката е от луминесцентни лампи за подсветка, а LED са със светодиодно поле за подсветка.

Добре, де, нали светлината от LED източниците минава първо през цветните течни кристали, значи не я гледаме директно.

Защо тогава, когато си стоял със затворени очи известно време и си пуснеш монитора, отначало ти е светло, а после се адаптираш и вече не те заслепява? И обратното, ако си на тъмно и загасиш монитора, то всичко ти изглежда очите ти не се адаптират?

Щом светидиодите са вредни, да ги махат и от колите-нали като пресичаме улиците или караме коли, все гледаме колите в днвените им светлини.

значи ли това да си караме още с LCD телевизорите?

Статията, вероятно, е доста съкратена докато стигне до нас, защото не обяснява ЗАЩО LED осветлението уврежда. Може би защото, при тази технология имаме миниатюрни точкови източници на светлина с висок интензитет (нали дисплеите са съставени от множество точки). Така определени точки от ретината са изложени на прекомерно светлинно въздействие. Този ефект не води до рефлекс за затваряне на зеницата, защото сумарния (средния) интензитет на наблюдаваното от окото изображение обикновено е доста нисък. Подобен е случая, когато се наблюдава заваряване с електрожен от по-голяма разстояние без защитни средства за очите - заради голямото разстояние рефлекса за примижване с очи липсва, но при продължително наблюдаване е възможно да се стигне до болка в очите.

Нещо ги бъркаш нещата.Къде сравняваш волтовата дъга създадена от електрожен с ефекта на осветление създаден от LED модул?Да ти напомням ли,че един електрожен има трансформатор от порядъка на 2kW,а светодиоден панел се захранва с не повече от 80W консумация.Говоря примерно за 24" съвременен модул.

Поредната калпаво преведена статия...

Интересна статия, само че има една дребна, но съществена грешка в превода. "Радиация" трябва да се разбира като "излъчване". В българския под "радиация" се разбира "йонизиращо излъчване", като от атомна бомба или рентген.

деер

Добро утро, но акциите не падат нещо и никой няма да вземе това предвид! СОРИ!

Очите наистина са еволюирали като орган гледащ с отразена светлина и то излъчена от непрекъснат спектър на нагрято тяло. Облъчването с новите източници с дискретен спектър едва ли предизвиква същото усещане и предстои да бъде изследвано подробно. Съвета още от едно време е да се използва смесена светлина като се гледа телевизор или монитор и то осветлението трябва да е с лампа с нажежаема жичка. Наистина на тъмно не се препоръчва дълго гледане на монитори.

Да добавя и аз. Какво значение има дали светлината е директна или отразена? НИКАКВА. Честотата е една и съща. Единствено проблем може да има интезитета, но надали зеницата се отваря повече пред ЛЕД дисплея или при слънчев летен или слънчев снежен ден. Да вярно, че е добре да се носят тъмни очила през такива дни, но все пак излъчваното от ЛЕД е в много тясночестотен диапазон, за разлика от целият слънчев спектър.

Има разлика между отразена и директна светлина. Проведи един интересен експеримент: Купи си лазерно фенерче от Левчето. Светни с него върху бял лист хартия. Готово? Добре! Сега си светни директно в зеницата.

Разликата е в това от какво се отразява. Ако се отразява от огледално с гладка повърхност примерно такава е все едно дали гледаш източника или огледалото. Но в природата няма такива повърхности идеалните огледала са човешко изобретение. Повърхностите на микро нива са такива горе долу такива ^^^^^^^^^^ грапави. Тогава светлинните лъчи попадат под различни ъгли в окото, което води до други физиологични усещания, за "мека" светлина. Има вече на пазара такива фотоапарати който засичат вектора на посоката на светлината. напиши примерно LYTROdotCOM. Просто има обяснение какви екстри има ако засичаме вектора на светлината. Това човешкото око го прави безпроблемно стига да не го заблуждаваме с други методи.