Коментари - 3D принтирането и интелектуалната собственост | IT.dir.bg
назад

3D принтирането и интелектуалната собственост

Дали 3D принтирането ще се превърне в най-голямата заплаха за интелектуалната собственост?

Обратно в новината

Коментари - 3D принтирането и интелектуалната собственост | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има много лесен идход от ситуацията. Просто не трябва големите фирми да искат монополна печалба. Така цените им ще са близки до пиратските копия и никой няма да ги копира. Обаче те не искат да продават евтини стоки, а скъпи, от които да печелят милиарди заради монополно положение. Продават 10 пъти по-скъпо само заради това че слагат тяхната измислена марка. Принтирането ще обезсмисли най-сетне измислената интелектуална собственост в някои области.

Такова нещо като интелектуална собственост не трябва да има. Ако си измислил нещо, не значи че и друг не може да го измисли.

Може ли да принтира пържоли? Ако да, веднага поръчвам един принтер.

Пропуснал си новината, но преди около половин година имаше информация за опит да се принтират пържоли. Което показва, че проблема далеч надхвърля защитата на интелектуалната собственост. По-скоро това ще обърне нагоре с краката цялата търговия, респ. начина ни на живот и обществените връзки. А иначе Криско още си реве за грамофонните плочи

Такива неща мяже да напише само технически неграмотен човек. Имам голям (меко казано) опит с 3D принтирането и мога дда ви кажа че всичко това сса голями глупости. Трудно и дълго е за обяснение. Много технологии са на пазара за такива продукти, но много рядко някоя от тях да прави по евтини добри стоки от нормално произведените. Това е само кратко обяснение. Много е техническо и не е за всякоя глава разсъдение.

да, сега е скъпо... но след 5-10 години ще е по-евтино да си принтираш, отколкото да произвеждаш по традиционния начин. Наистина не е за всяка глава това!

"...Възможно е, например, да направите имитации на маркови слънчеви очила и да ги продадете на много по-ниска цена от оригиналите...". Че това в наше село го има от много години. Викаме му Made in China. :)

Стив Джобс ала Minecraft ... ха ха , сигурно ще го дават с/у 100$ да можеш да си го принтираш ...

Или безплатно от торента :)

+10

Нещо не ми е ясно туй "принтиране". Нали трябва и материал все пак. Дали ще го принтваш или правиш калъп и отливка, няма как от пластмаса да си принтваш шарнирен болт примерно. Пък някой може и да си купи.

на много хора няма да им е ясно,но това едва ли ще се отрази на активността им в коментарите :)

Е ти не си ли виждал шарнирен болт от пластмаса, във всяка китайска играчка го има.